Kivi je exotická bobuľa, ktorá zmenila svetovú medicínu a kozmetiku

Ilustrácia / Svitlina: ladypapers.com

V článku pochopíme, čo skutočne stojí za popularitou kivi, aké vedecké výskumy to potvrdzujú a ako môže skutočne zmeniť zdravie“.

Kiwi nie je len exotické ovocie s vtipným názvom a obľúbená zdravá potravina. Za posledné dve desaťročia sa malé hnedé bobule s jasným smaragdovým srdcom stali skutočnou hviezdou vo vede o zdraví. Od kardiológie po gastroenterológiu, od dermatológie po imunológiu, quinoa vykazuje fascinujúci rozsah terapeutických vlastností, ktoré nútia vedcov premýšľať o prírodných superpotravinách. V tomto článku sa dozvieme, čo skutočne stojí za popularitou tejto bobule, aké vedecké výskumy to potvrdzujú a ako môže skutočne zmeniť vaše zdravie.

Vzhľad a odrody kivi

Hoci sa kivi spája s Novým Zélandom, jeho skutočnou materskou krajinou je Čína. Predtým, ako ho novozélandskí poľnohospodári v roku 1904 predstavili, sa toto ovocie dlhé stáročia nazývalo „mahao“ alebo „jantárová hruška“. Názov „kiwi“ dostalo ovocie na počesť novozélandského národného vtáka, nie ako nápad. V súčasnosti sú najväčšími producentmi Čína, Taliansko a Nový Zéland.

Na svetovom trhu sú tri hlavné druhy kivi:

  1. zelené kivi (najrozšírenejšie, kyslá chuť, hustá konzistencia);
  2. jovte kivi (tropická chuť, m’yaka textúra, vysoký obsah zucr);
  3. čierne kivi (vzácne, sladké drievko, s čiernymi m’yas po celom povrchu).

Chemické zloženie a energetická hodnota

Na 100 gramov zelenej quinoy pripadá približne 61 kalórií. Rozdelenie makroživín je nasledovné:

Komponent
Množstvo na 100 g
Zlomok požadovaného množstva

Voda
83,9 г

Vitamín C
92,7 mg
154%

Draslík
312 mg
9%

Vitamín E
1,3 mg
9%

Vitamín K
28 µg
23%

Klitkovina
3 г
12%

Najdôležitejšou zložkou však nie sú vitamíny. Je ňou aktinidín (aktinidová proteáza) – jedinečný enzým, ktorý štiepi biles a aktivuje enzymatické procesy v tele. Práve tento enzým robí quinou skutočne revolučnou.

Aktinidín – poklad quinoy

quivi

Čo je to za enzým?

Aktinidín je proteolytický enzým, ktorý je aktívnejší ako papain z papáje a bromelaín z ananásu. Dokáže rozkladať m’čistú vlákninu s takou účinnosťou, že mnohí kuchári používajú kivi ako prírodnú marinádu.

Výskum uverejnený v časopise Food & Funkcia (2019), ukázal, že aktinidín v kivi zvyšuje biologickú dostupnosť bilkylov o 13-25 % v porovnaní s inými druhmi ovocia. To znamená, že vaše telo lepšie vstrebáva bielkoviny, najmä ak ho konzumujete spolu s bielkovinovým jedlom.

Účinok na bylinky

Aktinidín nie je obmedzený štiepením mäsa. To je rozhodujúce pre ľudí s nízkou kyslosťou žalúdka alebo nedostatkom enzýmov. Výskum v Výživové látky (2021) preukázala, že pravidelná konzumácia kivi (jedna bobuľa denne počas štyroch týždňov) zvýšila príznaky otravy konjugáciou u 75 % účastníkov.

Účinok sa dosiahol vďaka synergii troch faktorov:

  1. priame pôsobenie aktinidínu na molekuly bielkovín;
  2. vysoký obsah prírodných enzýmov, ktoré sú aktívne v teplom prostredí žalúdka;
  3. vláknitá štruktúra, ktorá stimuluje peristaltiku čreva.

Kivi a kardiovaskulárny systém

Jedna z najdôležitejších štúdií sa uskutočnila v Nórsku v roku 2017. Vedci rozdelili 180 účastníkov do troch skupín: jedna skupina konzumovala tri kivi denne, druhá jedno, tretia slúžila ako kontrola. Po ôsmich týždňoch výskumu, ktorý bol publikovaný v časopise Hypertenzia, ukázal:

  • pri troch kivi denne sa systolický tlak znížil o 3,3 mmHg;
  • jeden ukazovateľ diastolického tisku sa zlepšil o 1,8 mmHg;
  • fibrinogén (marker trombotoxicity) sa znížil o 11 %.

Tieto výsledky sú síce v absolútnych číslach skromné, ale štatisticky významné. Draslík, ktorý je prítomný v kivi, reguluje rovnováhu vody a soli a pôsobí proti sodíku. Polysacharidy a polystefány (katechíny), flavonoidy v kivi, majú antioxidačnú aktivitu a pomáhajú uvoľňovať kĺby.

Imunitný systém a zápaly

Vitamín C je kráľom imunity a kdoule ho obsahujú viac ako pomaranče. Jedna kdouľa obsahuje 92,7 mg vitamínu C – to je 154 % dennej normy. Kľúč však nie je v samotnom vitamíne C, ale v spôsobe, akým ho kdoule pomáhajú organizmu absorbovať.

Výskum uverejnený v časopise The Journal of Nutritional Biochemistry (2020) sa zistilo, že vitamín C z kivi sa vyznačuje najvyššou biologickou dostupnosťou spomedzi 12 testovaných druhov ovocia. Dôvod je v matrici buniek – vlákna kivi vytvárajú optimálne prostredie pre vstrebávanie vitamínu C v tenkom čreve.

Okrem toho kivi obsahuje vzácne látky – luteín a zeaxantín, ktoré zmierňujú zápaly a chránia oči. Tieto karotenoidy sú v kivi hojnejšie ako vo väčšine zelenej zeleniny.

Kivi pre kvalitu spánku a kognitívne funkcie

Jedným z najzaujímavejších aspektov kivi je jeho vplyv na spánok. Taiwanská štúdia (2011), publikovaná v časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, sledoval 24 účastníkov, ktorí dva roky pred spaním skonzumovali dve kiwi. Výsledky:

  • čas zaspávania sa skrátil z 25 na 10 hodín;
  • celková dĺžka spánku sa predĺžila o 39 %;
  • kvalita spánku sa podľa subjektívneho hodnotenia zlepšila o 42 %.

Mechanizmus sa vysvetľuje prítomnosťou serotonínu a tryptofánu. Kivi obsahuje aj horčík (26 mg na 100 g), minerál, ktorý zohráva ústrednú úlohu pri relaxácii nervového systému. Sorbitol, prírodný zucor v kivi, môže tiež zvýšiť biologickú dostupnosť tryptofánu v mozgu.

kivi

Kozmetické a dermatologické aplikácie

Vitamín C a vitamín E v kive z nej robia prírodnú kožnú hmotu. Rozsiahly európsky výskum preukázal, že lokálna aplikácia výťažku z kivi zvyšuje syntézu kolagénu o 32 % po 12 týždňoch pravidelného používania.

Aktinidín tiež pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky. Niektoré prémiové kúpeľné centrá v Japonsku a na Novom Zélande používajú kivi ako základ pre plumping – jeho účinok je mierny, ale účinný.

Kontraindikácie a vedľajšie účinky

Pripri perevagi, kivi nie je univerzálny pre všetkých:

  1. alergia: aktinidín môže u niektorých ľudí spôsobiť syndróm orálnej alergie, najmä pri súčasnom podávaní s inými látkami (latex, breza);
  2. jemná toxicita: kyslosť kivi (pH 3,1) môže pri častom alebo nepretržitom kontakte poškodiť zubnú sklovinu;
  3. interakcia s antikoagulanciami: vitamín K v lieku Kiev môže znížiť účinnosť warfarínu;
  4. Citlivosť na FODMAP: kivi obsahuje ribózu, polysacharid, ktorý môže spôsobovať problémy u ľudí so syndrómom roztiahnutého hrubého čreva.

Ako správne vyberať a uchovávať kivi

Výber spiloi kiwi

Zrelosť sa určuje ľahkým tlakom na kožu. Kivi by malo podľahnúť miernemu tlaku, ale nemalo by byť príliš mäkké. Nezrelé kivi bude pevné, prezreté kivi bude príliš mäkké.

Konzervácia

Správne skladovanie je rozhodujúce pre uchovávanie aktinidínu:

  • pri izbovej teplote sa môže uchovávať 2 – 3 dni;
  • v chladničke – až 3 dni;
  • hlboké zmrazenie na mínus 18 °C uchováva enzýmy 8 mesiacov;
  • kivi nelúpajte neskoro, pretože sa tým urýchľuje oxidácia vitamínu C a deaktivácia enzýmov.

Odporúčané denné dávky a recepty

Na základe vykonaného výskumu je optimálna denná dávka kivi jedna až tri bobule (v závislosti od telesnej hmotnosti a účelu). Na dosiahnutie maximálneho účinku sa odporúča konzumovať kivi v čerstvom stave, pretože tepelná úprava znižuje aktivitu aktinidínu o 60-70 %.

Tri praktické spôsoby zaradenia quinoy do jedálnička:

  1. zelené garri k mäsu alebo rybám (aktinidín sa rozkladá priamo počas konzumácie);
  2. ako jedna zo zložiek ovocného kokteilu s jogurtom (synergia probiotík a enzýmov);
  3. ako občerstvenie 2 roky pred spaním na zlepšenie kvality spánku.

Zhrnutie

Kiwi nie je zázračná pilulka, ale ovocie, ktoré je podložené serióznym vedeckým výskumom. Unikátny enzým aktinidín, jedinečný profil vitamínov a minerálov a schopnosť ovplyvňovať bylinky, kardiovaskulárny systém, imunitu a kvalitu spánku robia z tohto malého bobuľového ovocia skutočnú superpotravinu.

Na rozdiel od módnych trendov vo vede o výžive si quinoa získala uznanie vedcov a lekárov.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život