Čo nejesť, keď máte vysoký krvný tlak: odborníci vymenovali 10 škodlivých potravín a nápojov

Foto: z otvorených zdrojov

Tieto potraviny môžu len zhoršiť váš zdravotný stav

Vysoký krvný tlak môžu ľudia kontrolovať pravidelným cvičením, udržiavaním zdravej hmotnosti a dodržiavaním stravy. Oplatí sa tiež obmedziť alebo vylúčiť potraviny s vysokým obsahom soli, cukru a nezdravých tukov. Zdravie preto určilo 10 potravín, ktorým sa treba vyhnúť, ak máte vysoký krvný tlak.

Slané potraviny

Príliš veľa soli môže viesť k zadržiavaniu vody v tele, zvýšeniu objemu krvi a dodatočnému tlaku na steny tepien. Môže tiež prispieť ku komplikáciám, ako sú srdcové ochorenia a mŕtvica.

Medzi slané potraviny patria napr:

  • polievky v konzerve;
  • koreniny;
  • spracované mäso;
  • balené občerstvenie;
  • pizza.

Potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov

Nasýtené tuky spôsobujú, že sa v tepnách hromadí plak, ktorý ich zužuje a obmedzuje prietok krvi, čo môže zvyšovať krvný tlak.

Medzi potraviny bohaté na nasýtené tuky patria:

  1. omáčky na báze smotany;
  2. tučné mäso;
  3. vyprážané potraviny;
  4. plnotučné mliečne výrobky;
  5. spracované mäso.

Výrobky s vysokým obsahom pridaného cukru

Konzumácia potravín s vysokým obsahom pridaných cukrov môže spôsobiť prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo ďalej zhoršuje kardiovaskulárne zdravie a vyvoláva zápaly.

Medzi potraviny s pridanými cukrami patria:

  • raňajkové pečivo;
  • cukrovinky;
  • konzervované ovocie (v sirupe);
  • sladené jogurty;
  • sirupy;
  • nápoje sladené cukrom.

„Sladké nápoje môžu prispievať k nárastu hmotnosti a inzulínovej rezistencii, čím sa zvyšuje riziko hypertenzie. Vysoký obsah cukru môže spôsobiť výrazné zvýšenie hladiny glukózy v krvi, čo môže nepriaznivo ovplyvniť krvný a lymfatický obeh v tele,“ vysvetľuje zdravotníctvo.

Medzi sladké nápoje patria napr:

  1. energetické nápoje;
  2. bežné sýtené nápoje;
  3. športové nápoje;
  4. sladené kávové nápoje;
  5. sladký ľadový čaj.

Alkohol

Počas konzumácie alkoholu sa krvné cievy väčšinou uvoľnia, v dôsledku čoho môže dočasne klesnúť krvný tlak.

„Po vypití veľkého množstva alkoholu alebo po dlhodobom užívaní môže krvný tlak opäť stúpnuť – niekedy dokonca vyššie ako predtým. Účinky alkoholu sa u jednotlivých ľudí líšia, ale pitie veľkého množstva môže prispieť k zvýšeniu telesnej hmotnosti a dehydratácii. Alkohol môže tiež interagovať s niektorými liekmi vrátane tých, ktoré ovplyvňujú krvný tlak,“ dodáva materiál.

Spracované mrazené potraviny

Mrazené potraviny sú pohodlné, ale majú vysoký obsah sodíka, tuku a cukru a sú tiež spojené so zvýšeným rizikom hypertenzie.

Medzi mrazené potraviny patria:

  • mrazené čipsy;
  • mrazené lasagne;
  • mrazená pizza;
  • mrazené koláče;
  • mrazené hotové jedlá.

Potraviny s vysokým obsahom cholesterolu

Takéto potraviny môžu negatívne ovplyvňovať krvný tlak a prispievať k rozvoju aterosklerózy. Štúdie spájajú vysoké hladiny cholestrínu so zvýšeným rizikom hypertenzie.

Medzi potraviny s vysokým obsahom cholesterolu patria:

  1. maslo;
  2. hovädzie mäso vrátane hamburgerov, slaniny a klobás;
  3. syr;
  4. vedľajšie produkty;
  5. mäkkýše;
  6. rýchle občerstvenie s vysokým obsahom tuku.

„Rýchle občerstvenie s vysokým obsahom tuku často obsahuje nasýtené a trans-tuky, ktoré môžu prispievať k priberaniu na váhe, vysokej hladine cholesterolu a zápalom v tele. Rýchle občerstvenie môže mať aj vysoký obsah sodíka, ktorý môže ovplyvniť vodnú bilanciu a krvný tlak,“ zdôrazňuje sa v publikácii.

Medzi potraviny s vysokým obsahom tuku patria napr:

  • Čipsy;
  • vyprážané kurča;
  • vyprážané ryby;
  • hamburgery;
  • pizza.

Omáčky

Omáčky majú zvyčajne vysoký obsah sodíka a môžu obsahovať pridaný cukor. Kontrola porcií však môže pomôcť znížiť riziko účinkov na krvný tlak.

Medzi ne patrí napr:

  1. barbecue omáčka;
  2. kečup a horčica;
  3. sójová omáčka;
  4. omáčka teriyaki;
  5. krémové dresingy.

Spracované alebo balené občerstvenie

Tieto výrobky majú zvyčajne vysoký obsah sodíka, pridaného cukru a nezdravých tukov. Balené občerstvenie je vytvorené na dlhodobé skladovanie, preto sa na tento účel často používajú zlúčeniny obsahujúce sodík.

„Mnohé spracované občerstvenia tiež neobsahujú základné živiny, takže sú menej sýte a na zahnanie hladu ich musíte skonzumovať viac,“ uvádza sa v článku.

Medzi spracované potraviny patria napr:

  • čokoládové tyčinky;
  • občerstvenie s príchuťou syra;
  • sušienky v balení;
  • chipsy, praclíky, popcorn vo vrecúšku;
  • zmesi na občerstvenie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život