Foto: z otvorených zdrojov
Sladký komfort, pikantné korenie a jemná krémová poleva – tento dezert dokáže premeniť každý deň na sviatok chutí.
Jeseň je čas, keď sa tekvica stáva hlavným hrdinom nielen v kuchyni, ale aj v našich srdciach. A ak ste si stále mysleli, že tekvica je len do krémových polievok alebo nákypov, vyskúšajte ju v kávovom koláči. Na stránke sapor sme vám povedali o dezerte, v ktorom sa spája jemnosť tekvice, korenie škorice a ľahká kyslosť maslového krému. Ideálny doplnok k latte a dlhým večerom s knihou.
Recept
Ingrediencie:
Škoricová náplň
- Cukor 68 g
- Kukuričný škrob 15 g
- Škorica 2 lyžičky
Drvina (posýpka)
- Múka 115 g
- Cukor 55 g
- Hnedý cukor 40 g
- Maslo 58 g
- Škorica 1 lyžička
Cesto
- Múka 220 g
- Cukor 200 g
- Hnedý cukor 60 g
- Tekvicové pyré 300 g
- Maslo 113 g
- Vajcia 2 ks
- Cmar 65 ml
- Kyslá smotana 60 g
- Kvások 8 g
- Sóda 2 g
- Škorica 2 lyžičky
- Korenie na tekvicový koláč 2 lyžičky.
- Muškátový oriešok ¼ lyžičky.
- Korenie
- Soľ
- Vanilkový extrakt 1 lyžička
Glazúra
- Smotanový syr 56 g
- Maslo 14 g
- Múčkový cukor 100 g
- Mlieko 16 g
- Vanilka ½ lyžičky
Príprava
- Predhrejte rúru na 180 °C. Tortovú formu vyložte pergamenom na pečenie a vymažte maslom.
- Pripravte si drobenku: zmiešajte múku, cukor, hnedý cukor a škoricu. Prilejeme rozpustené maslo a miešame, kým sa nevytvoria omrvinky. Uložíme do chladničky.
- Zmiešajte suché prísady: múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo s oboma cukrami do nadýchanej peny.
- Pridajte vajcia, potom tekvicové pyré a vanilku.
- Vmiešame cmar, kyslú smotanu, korenie a opatrne pridáme suchú zmes. Nešľahajte príliš, pretože cesto by malo zostať jemné.
- Polovicu cesta vložíme do formy, vrch posypeme škoricovou náplňou a potom pridáme zvyšok cesta.
- Nakoniec posypeme drobenkou a rovnomerne rozotrieme po povrchu.
- Pečieme 55-60 minút, kým špajla nevyberie niekoľko vlhkých omrviniek.
- Nechaj vychladnúť 30-45 min a prelej tvarohovou polevou.
Tipy
- Použite domáce tekvicové pyré, má bohatšiu chuť.
- Pre krémovú polevu je dôležité, aby mal tvaroh a maslo izbovú teplotu.
- Koláč vydrží v chladničke až 4 dni a na druhý deň je ešte chutnejší.
Tekvicovo-kávový koláč nie je len dezert, ale stelesnenie jesene, korenistý, jemný, s ľahkým karamelovým nádychom a škoricovou vôňou, ktorá naplní dom teplom. Podávajte ho s kávou alebo kapučínom a nechajte túto chuť, aby s vami zostala aj po opadnutí posledného žltého lístka.
