Foto: z verejných zdrojov
Hlavným problémom surových tekvíc je možná povrchová kontaminácia
Jeseň je časom tekvíc, ale nie každý vie, že táto svetlá zelenina sa dá konzumovať nielen pečená alebo varená. Surová tekvica má svoje špecifiká, o ktorých by ste mali vedieť skôr, ako ju pridáte do šalátu alebo smoothie. Informuje o tom webová stránka Verywell health.
Môžete jesť surovú tekvicu
Odborníčka na výživu Desiree Ann Hocena odhalila, že surovú tekvicu je bezpečné jesť. V dužine sa nenachádzajú žiadne prírodné toxíny, ktoré si vyžaduje varenie. Väčšina ľudí ju však po uvarení považuje za chutnejšiu a ľahšie stráviteľnú
Hlavným problémom surovej tekvice je možná povrchová kontaminácia. Varenie zvyšuje úroveň bezpečnosti, ale z hľadiska toxicity nie je nevyhnutné.
Dôležité je, že ak spozorujete, že chuť tekvice je horká, nejedzte ju.
Varená tekvica môže byť pre žalúdok ľahšia. Surová je pomerne vláknitá a tvrdá, takže varením sa len stáva chutnejšou a ľahšie stráviteľnou.
Textúra surovej tekvice nemusí mnohým ľuďom vyhovovať.
Čo robiť s tekvicou pred jej konzumáciou
Pred krájaním tekvice ju dôkladne umyte zvonka. Pomôže to odstrániť nečistoty alebo baktérie, ktoré by mohli byť škodlivé.
Keď sa konzumuje surová, zachováva si viac živín, napríklad vitamín C a prírodné enzýmy, ktoré podporujú imunitu a zdravie pokožky.
Na druhej strane, varenie pomáha uvoľňovať betakarotén, jasne oranžový pigment, ktorý sa mení na vitamín A a chráni bunky pred oxidačným stresom.
Surová tekvica môže u niektorých ľudí spôsobiť nadúvanie alebo mierne ťažkosti, najmä vo veľkých množstvách.
Ako môžete jesť surovú tekvicu:
- nakrájajte na tenké plátky a pridajte do šalátu (hodí sa k jablku, orechom, citrónovej šťave)
- pripravte si smoothie z tekvice, mrkvy a pomaranča
- nastrúhajte a ochuťte medom alebo jogurtom – získate sladkú desiatu
