Ako pripraviť chutnú drobivú ryžu: thajský šéfkuchár prezradil jeden jednoduchý trik

Foto: z verejných zdrojov

Dôkladné prepláchnutie ryže pred varením nielenže očistí ryžu od nečistôt, ale tiež zabráni jej zlepeniu.

Ak chcete úspešne uvariť ryžu, musíte poznať veľa trikov – ako pri výbere druhu, tak aj pri manipulácii s ňou pred, počas a po varení, píše odborníčka na potraviny a výživu s kulinárskym vzdelaním Sarah Haasová na stránkach časopisu Simply Recipes.

Aby ryža nebola drobivá, nemôžete podľa nej ignorovať jej prepláchnutie pred varením. Tento jednoduchý trik podľa článku používa šéfkuchár a autor thajskej rodinnej reštaurácie Arnold Myint.

Haasová uviedla, že kým si osvojila techniku varenia ryže, vyhodila jej pomerne veľa. V kulinárskej škole sa naučila to, čo hovorí Myint: opláchnutie ryže pred varením je jedným z najdôležitejších krokov.

„Prepláchnutím sa ryža nielen očistí od nečistôt, ale aj sa z nej vyplaví prebytočný škrob. Je to kľúčový krok, ktorý zabraňuje zlepeniu zŕn, a vytvára to, čo Myint nazýva „začiatkom dokonalej štruktúry ryže“,“ píše odborník.“

Dôsledne opísala, ako variť ryžu.

  • Vezmite dve šálky dlhozrnnej jazmínovej ryže, vložte ju do jemného sitka a prepláchnite ju vodou, kým nebude priehľadná.
  • Ryžu vložte do hrnca, nalejte do nej 2,5 šálky vody a priveďte ju do varu.
  • Znížte teplotu na minimum, prikryte a varte, kým sa ryža úplne neuvarí a voda sa nevstrebe. Bude to trvať 12-15 minút.
  • Nechajte päť minút stáť, odstráňte pokrievku a rýchlo ju popuďte vidličkou. Ryža je hotová.

Čo ešte potrebujete vedieť pri varení ryže

Haas citoval ďalšie tipy thajského šéfkuchára Myinta na úspešné varenie ryže.

Jeho prvá rada sa týka toho, ako odmerať správne množstvo krúpov. Vysvetlil, čo na to potrebujete vedieť: pomer surovej a varenej ryže je približne 1:3. Podľa šéfkuchára ryža tiež miluje korenie: „Počas varenia často pridávam do ryže niekoľko rozdrvených strúčikov cesnaku a štipku soli. Dobrý nápad je tiež nahradiť vodu kuracím vývarom.

Už uvarenú ryžu rád pokvapká sezamovým olejom. Taktiež by ste po uvarení ryže mali dbať na to, aby bola päť minút pod pokrievkou, pretože tento „odpočinok“ je rozhodujúci pre dosiahnutie dokonalej štruktúry. Potom nezabudnite ryžu uvoľniť: pomôže to zabrániť zlepeniu zŕn.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život