Foto: z verejných zdrojov
Štúdie ukazujú, že strava s vysokým obsahom vlákniny, najmä rozpustnej vlákniny, môže znížiť celkový cholesterol
Čierna fazuľa pomáha znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi. Vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny a antioxidantov môže byť tento fazuľový produkt prirodzeným prostriedkom prevencie kardiovaskulárnych ochorení. Informuje o tom stránka Eating well.
Ako čierna fazuľa ovplyvňuje hladinu cholesterolu
Bohaté na vlákninu
Štúdie ukazujú, že strava s vysokým obsahom vlákniny, najmä rozpustnej, môže znížiť celkový cholesterol.
Jedna šálka varenej čiernej fazule obsahuje 15 g vlákniny, čo je približne 54 % odporúčanej dennej dávky. Keďže väčšina ľudí neprijíma dostatok vlákniny, pridanie čiernej fazule do jedálnička je jednoduchý a pohodlný spôsob, ako túto potrebu naplniť.
Bez nasýtených tukov
Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva má čierna fazuľa veľmi nízky obsah celkového tuku a neobsahuje žiadne nasýtené tuky, čo z nej robí vynikajúcu voľbu pre zdravú stravu.
Stravovacie návyky s nízkym obsahom nasýtených tukov sa spájajú so zníženým rizikom vysokej hladiny cholesterolu a srdcových ochorení.
Americká asociácia srdca odporúča obmedziť príjem nasýtených tukov na maximálne 6 % celkových kalórií, najmä u ľudí s ochorením srdca alebo vysokou hladinou cholesterolu. Pre osobu s diétou s obsahom 2 000 kalórií je to približne 13 g denne.
Ak bude čierna fazuľa hlavnou zložkou vašich jedál, môžete využiť vlákninu, komplexné sacharidy a bielkoviny, a to bez pridania ďalších nasýtených tukov.
Rastlinné bielkoviny
Čierna fazuľa je tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín, pretože obsahuje 15 g na šálku. Nahradenie živočíšnych bielkovín rastlinnými bielkovinami môže udržať zdravú hladinu cholesterolu.
Obsahuje rezistentný škrob
Takéto fazule obsahujú aj rezistentný škrob, typ prebiotika, ktorý sa spája s nižšou hladinou cholesterolu. Zdravý črevný mikrobióm je spojený s nižším cholesterolom a lepším zdravím srdca.
Rezistentné škroby sú potravou pre prospešné baktérie, ktoré produkujú vedľajšie produkty, ako sú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré môžu znížiť produkciu cholesterolu v pečeni a pomôcť znížiť celkovú hladinu cholesterolu.
Ako pridať čiernu fazuľu do svojho jedálnička
Okrem toho, že čierna fazuľa je bohatá na živiny, ktoré podporujú zdravú hladinu cholesterolu, je vhodná a univerzálna. Či už ju kúpite sušenú alebo konzervovanú, ľahko ju zaradíte do akéhokoľvek jedálnička.
Konzervovanú fazuľu stačí otvoriť, prepláchnuť studenou vodou, aby sa znížil obsah sodíka, a pridať do akéhokoľvek pokrmu. Ak dávate prednosť sušenej fazuli, pripravte si ju vopred. To vám umožní kontrolovať obsah sodíka a ochutiť ju obľúbenými bylinkami a koreninami.
