Nepriľnavé panvice sú určené na nízke až stredné teploty
Nepriľnavá panvica je v kuchyni nepostrádateľná, ale má svoje obmedzenia. Je síce skvelá na prípravu jemných pokrmov, ako sú vajíčka a palacinky, ale môže zničiť iné jedlá a nie je vhodná na niektoré techniky varenia, píše cnet.com. Šéfkuchár Richard LaMarita vymenoval 5 potravín, pre ktoré by nepriľnavá panvica nemala byť najlepšou voľbou.
1. väčšina mäsa a rýb
Na nepriľnavej panvici je prakticky nemožné dosiahnuť dobrú kôrku na steaku, bravčovej panvici, kuracom mäse alebo rybách. Nepriľnavá panvica nie je navrhnutá na vysoké teploty potrebné na vytvorenie požadovanej kôrky a jej povrch nie je navrhnutý na vytvorenie tejto kôrky kvôli povlaku na panvici.
2. väčšina zeleniny
Podobne ako mäso, aj zelenina potrebuje na dosiahnutie maximálnej chuti trochu opečenia, čo na panvici s nepriľnavým povrchom nedosiahnete. Pre cuketu, mrkvu, cibuľu, špargľu a bok choy je najlepšia nerezová alebo liatinová panvica.
3. Potraviny na karamelizáciu
Nepriľnavá panvica nie je na tento účel vhodná. Na jej povrchu sa jednoducho neudrží dostatok tepla. Lepšie je použiť liatinovú panvicu alebo panvicu z nehrdzavejúcej ocele.4. Kyslé potraviny
Vysoko kyslé potraviny, ako sú paradajky a víno alebo omáčky na báze octu, môžu spôsobiť koróziu povrchu nepriľnavej panvice.
„Ratatouille je jedlo, ktoré by som na nepriľnavej panvici nepripravovala,“ hovorí LaMarita. „Kyseliny v tomto a ďalších receptoch časom spôsobia koróziu citlivého nepriľnavého povrchu.“
5. Pečienky, polievky, omáčky
Recepty, ktoré si vyžadujú neustále miešanie alebo šľahanie, nie sú vhodné pre panvice s nepriľnavým povrchom, pretože môžu rýchlo opotrebovať povrch.
„Všimla som si, že nepriľnavé povrchy sa časom opotrebujú aj pri správnom používaní, tak prečo tento proces urýchľovať?“ poznamenáva LaMarita.
