Lahodné koláče s minimálnou námahou
Niekedy chcete piecť doma, ale v chladničke máte minimum produktov. Vtedy vám príde vhod tento rýchly recept na pirohy bez mlieka a vajec. RBC-Ukrajina nám poradí, ako pripraviť toto pečivo, pričom cituje príspevok kuchárky Jane Lubowitzovej na Facebooku.
Recept
Ingrediencie:
- Voda – 3 šálky
- Čerstvé droždie – 100 g
- Cukor – 4 PL.
- Soľ – 1 lyžička.
- Rastlinný olej – 150 g
- Múka – 600-700 g múky
- Náplň – 200 g džemu alebo ľubovoľnej náplne podľa vlastného výberu
Príprava
- Vodu zohrejte na 40 °C, rozpustite droždie, pridajte cukor a niekoľko lyžíc múky. Necháme 15 minút kysnúť – cesto by malo vykysnúť a byť sypké.
- Osolíme, postupne pridáme zvyšok múky a prilejeme olej. Vymiesime mäkké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
- Cesto rozdeľte na kúsky, vyvaľkajte ploché placky, do stredu dajte plnku (džem, zemiaky, kapustu alebo mak) a okraje pevne uzavrite.
- Koláčiky položte na pergamen a ihneď vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 15-17 minút, kým nie sú zlatisté. Hotové placky potrite maslom alebo rastlinným olejom (pre chudú verziu).
