Foto: z verejných zdrojov
Stojí za to vedieť, ktoré potraviny môžu ďalej traumatizovať sliznicu
Pri bolestiach hrdla môžu niektoré potraviny zvýšiť podráždenie a oddialiť hojenie. Je vhodné vedieť, ktoré potraviny môžu sliznicu ešte viac traumatizovať. Uvádza to webová stránka Real simple.
Kyslé potraviny
Kyselina dráždi sliznicu, čo môže zvýšiť bolesť, pálenie, opuch a pocit škriabania v hrdle. Poškodené sliznice sa v kyslom prostredí horšie hojia.
Kyslé šťavy (napr. citrusová, paradajková) môžu dočasne zvýšiť zápal a vyvolať kašeľ alebo horúčku.
Medzi kyslé potraviny, ktorým je lepšie sa vyhýbať, patria napr:
- Citrusové plody (pomaranče, citróny, grapefruity)
- šťavy
- paradajky a paradajkové omáčky
- Kyslá kapusta (kapusta, uhorky)
- ocot, uhorky
- kyslé bobule (brusnice, ríbezle)
Lepšie uprednostniť:
- teplé, mäkké, neutrálne potraviny: ovsené vločky, zemiaková kaša, vývary, polievky
- teplé nápoje: harmančekový čaj, teplé mlieko, perlivá voda
- potraviny s mäkkou textúrou, ktoré „neškriabu“ v krku
Príliš korenené jedlá
Pikantné korenie (čierne korenie, chilli, cesnak atď.) môže podráždiť sliznicu hrdla, ktorá je už zapálená, a to zvyšuje bolesť a pálenie.
Kapsaicín, látka, ktorá robí papriku pálivou, aktivuje nervové zakončenia, čo spôsobuje pocit pálenia a môže dočasne zvýšiť opuch. Pri pravidelnom podráždení sa sliznica zotavuje pomalšie.
Chrumkavé potraviny
Chrumky, lupienky, orechy, toasty, tvrdé sušienky mechanicky dráždia sliznicu hrdla, ktorá je už zapálená. To môže:
- zhoršiť bolesť a bolestivosť
- odďaľujú hojenie
- zvyšujú riziko sekundárnej infekcie v dôsledku mikropoškodenia sliznice
Alkohol
Alkohol dočasne potláča aktivitu imunitných buniek, čím sťažuje boj organizmu s infekciou (vírusovou alebo bakteriálnou).
Ak človek užíva antipyretiká, antibiotiká, protizápalové alebo antihistamínové lieky, alkohol môže:
- zvýšiť riziko vedľajších účinkov (ospalosť, nepravidelný srdcový rytmus)
- znížiť účinnosť liekov
Alkohol tiež podporuje stratu tekutín a pri zapálenom hrdle je zvlhčovanie sliznice veľmi dôležité.
Nápoje s kofeínom
Kofeín, podobne ako alkohol, môže dehydrovať organizmus, čím sa hrdlo ešte viac vysuší. Má mierny diuretický účinok, ktorý môže prispieť k dehydratácii. Pre hojenie je dôležité udržiavať sliznicu hrdla dostatočne hydratovanú.
Horúca alebo veľmi koncentrovaná káva a energetické nápoje môžu zapálené hrdlo ešte viac podráždiť.
