Bolesť hrdla? Vyhnite sa týmto 5 potravinám v strave

Foto: z verejných zdrojov

Stojí za to vedieť, ktoré potraviny môžu ďalej traumatizovať sliznicu

Pri bolestiach hrdla môžu niektoré potraviny zvýšiť podráždenie a oddialiť hojenie. Je vhodné vedieť, ktoré potraviny môžu sliznicu ešte viac traumatizovať. Uvádza to webová stránka Real simple.

Kyslé potraviny

Kyselina dráždi sliznicu, čo môže zvýšiť bolesť, pálenie, opuch a pocit škriabania v hrdle. Poškodené sliznice sa v kyslom prostredí horšie hojia.

Kyslé šťavy (napr. citrusová, paradajková) môžu dočasne zvýšiť zápal a vyvolať kašeľ alebo horúčku.

Medzi kyslé potraviny, ktorým je lepšie sa vyhýbať, patria napr:

  • Citrusové plody (pomaranče, citróny, grapefruity)
  • šťavy
  • paradajky a paradajkové omáčky
  • Kyslá kapusta (kapusta, uhorky)
  • ocot, uhorky
  • kyslé bobule (brusnice, ríbezle)

Lepšie uprednostniť:

  1. teplé, mäkké, neutrálne potraviny: ovsené vločky, zemiaková kaša, vývary, polievky
  2. teplé nápoje: harmančekový čaj, teplé mlieko, perlivá voda
  3. potraviny s mäkkou textúrou, ktoré „neškriabu“ v krku

Príliš korenené jedlá

Pikantné korenie (čierne korenie, chilli, cesnak atď.) môže podráždiť sliznicu hrdla, ktorá je už zapálená, a to zvyšuje bolesť a pálenie.

Kapsaicín, látka, ktorá robí papriku pálivou, aktivuje nervové zakončenia, čo spôsobuje pocit pálenia a môže dočasne zvýšiť opuch. Pri pravidelnom podráždení sa sliznica zotavuje pomalšie.

Chrumkavé potraviny

Chrumky, lupienky, orechy, toasty, tvrdé sušienky mechanicky dráždia sliznicu hrdla, ktorá je už zapálená. To môže:

  • zhoršiť bolesť a bolestivosť
  • odďaľujú hojenie
  • zvyšujú riziko sekundárnej infekcie v dôsledku mikropoškodenia sliznice

Alkohol

Alkohol dočasne potláča aktivitu imunitných buniek, čím sťažuje boj organizmu s infekciou (vírusovou alebo bakteriálnou).

Ak človek užíva antipyretiká, antibiotiká, protizápalové alebo antihistamínové lieky, alkohol môže:

  1. zvýšiť riziko vedľajších účinkov (ospalosť, nepravidelný srdcový rytmus)
  2. znížiť účinnosť liekov

Alkohol tiež podporuje stratu tekutín a pri zapálenom hrdle je zvlhčovanie sliznice veľmi dôležité.

Nápoje s kofeínom

Kofeín, podobne ako alkohol, môže dehydrovať organizmus, čím sa hrdlo ešte viac vysuší. Má mierny diuretický účinok, ktorý môže prispieť k dehydratácii. Pre hojenie je dôležité udržiavať sliznicu hrdla dostatočne hydratovanú.

Horúca alebo veľmi koncentrovaná káva a energetické nápoje môžu zapálené hrdlo ešte viac podráždiť.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život