Sušené slivky v boršči – zabudnuté tajomstvo ukrajinskej kuchyne, ktoré mení chuť pokrmu

Aj naše babičky ju pridávali do boršču, hoci v klasických kuchárskych knihách ju už takmer nenájdete.

Boršč je jedlo s tisíckami variácií a každá hostiteľka si je istá, že práve jeho recept je ten najsprávnejší. Existuje však jedna ingrediencia, ktorá spája dlhoročné ukrajinské tradície a moderné kulinárske triky.

Reč je o sušených slivkách. Už naše babičky ju pridávali do boršču, hoci v klasických kuchárskych knihách ju sotva nájdete.

Sušené slivky fungujú ako prírodný zvýrazňovač chuti. Dodáva vývaru hĺbku a jemnú zamatovú chuť, ktorú zo samotného mäsa a zeleniny nezískate. Niekoľko sušených sliviek dokáže úplne zmeniť chuťovú paletu pokrmu – boršč neurobia sladkým, ale dodajú mu len ľahký ovocný nádych.

Kuchári poznamenávajú, že sušené slivky sa obzvlášť dobre kombinujú s hovädzím mäsom. Ich kyslo-sladká chuť zvýrazní bohatosť mäsového vývaru.

V minulosti sa sušené slivky používali nielen na ochutenie. Vďaka svojim prirodzeným antiseptickým vlastnostiam pomáhali boršču zostať dlhšie čerstvý.

Dnes sa toto tajomstvo vracia do kulinárskej módy. Šéfkuchári pridávajú do boršču sušené slivky, aby hostí prekvapili hĺbkou chuti.

Dôležité je nepreháňať: na jeden hrniec stačia dve alebo tri plody, aby boršč nebol príliš sladký. Niektoré gazdinky sušené slivky vopred namočia do teplej vody – to im pomôže postupne uvoľniť chuť.

Sušené slivky majú vplyv aj na farbu pokrmu, vďaka čomu je boršč sýtejší a chutnejší. Odborníci na výživu dodávajú, že sušené ovocie obohacuje pokrm o vlákninu a antioxidanty, takže je nielen chutný, ale aj zdravý.

Zaujímavé je, že v rôznych regiónoch Ukrajiny sa k sušeným slivkám v boršči pristupuje rôzne: niekde sa považujú za povinné, niekde za zbytočné. Tí, ktorí boršč so sušenými slivkami ochutnali, však priznávajú, že jeho chuť je hlbšia a intenzívnejšia.

Kulinári túto techniku nazývajú „zabudnutý dotyk“, ktorý boršči vracia to domáce teplo, ktoré si každý pamätá z detstva. Práve preto sa v ukrajinskej kuchyni opäť objavujú sušené slivky, ktoré zo známeho pokrmu urobia skutočný gastronomický objav. A každý, kto raz vyskúšal boršč so sušenými slivkami, sa už nechce vrátiť k bežnému receptu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život