Foto: z otvorených zdrojov
Aj ten najdrahší parmezán alebo obyčajný čedar sa môže pri nesprávnom skladovaní predčasne pokaziť.
Chutný, mäkký, slaný alebo krémový syr je stále obľúbený u miliónov ľudí. Ale aj ten najdrahší parmezán alebo obyčajný čedar sa môže pri nesprávnom skladovaní predčasne pokaziť. O tom, kde a ako uložiť syr, aby sa nepokazil, informuje denník Daily Express.
Chyba, ktorú robí takmer každý
Odborník na syry Dominique Delacourt zo spoločnosti Champignon-Hofmeister uviedol, že najčastejšou chybou je skladovanie syra v potravinovej fólii na najchladnejšej polici v chladničke.
„Mnohí ľudia si myslia, že čím pevnejšie syr zabalíte a uložíte hlbšie do chladničky, tým dlhšie zostane čerstvý. To je však to najhoršie, čo môžete urobiť,“ vysvetľuje odborník.
Podľa nej je syr „živý“ produkt, ktorý potrebuje prístup vzduchu. Hustá fólia ho „dusí“ a zadržiava v ňom vlhkosť. To spôsobuje kyslý zápach, vznik slizu a plesní a lepivú alebo tvrdú štruktúru.
Jednoduché tajomstvo čerstvého syra
Aby syr zostal čerstvý, Dominic radí zabaliť ho do pergamenového papiera a potom ho vložiť do nádoby alebo vrecka – nie vzduchotesného.
„Takto zostane syr chránený, ale bude „dýchať“ a zachová si krémovú štruktúru a čistú chuť,“ hovorí.
Kde je najlepšie miesto v chladničke
Neschovávajte syr na najnižšej, najchladnejšej polici, je tam príliš sucho a chladno a výrobok rýchlo stráca chuť.
Ideálnym miestom je zásuvka na zeleninu, kde je o niečo vyššia teplota a stabilná vlhkosť. To pomáha zachovať mäkkosť a prirodzenú chuť syra.
Rôzne druhy syra skladujte oddelene
Dominik tiež odporúča neukladať rôzne syry vedľa seba. Syr pôsobí ako špongia, absorbuje okolité pachy. Ak bude ležať vedľa cibule alebo kari, nebuďte prekvapení, že bude mať „exotickú príchuť“.
