Foto: z otvorených zdrojov
Domáci tvaroh je rýchly, jednoduchý a neuveriteľne chutný
Ak si myslíte, že príprava tvarohu je otázkou niekoľkých hodín alebo dokonca dní, dnes vám dokážeme opak. Bez starostí, konzervačných látok a dlhých hodín v kuchyni vám to zaberie len 30 min.
Foodbloger Oleksandr Ogorodnik porozprával o recepte na tvaroh, ktorý sa dá pripraviť naozaj len za pol hodiny a výsledkom bude jemný, mäkký a dokonalý tvaroh ako na tvarohové koláče, knedle alebo len dezert s medom.
Recept
Ingrediencie:
- Mlieko 3,5 % 2 litre
- Kefír 3,5 % 1 liter
Príprava
- Mlieko priveďte takmer do varu (90-95 °C).
- Vlejte kefír a okamžite sa začne tvoriť zrazenina.
- Zmes jemne zahrejte do mierneho varu, vypnite varnú dosku a nechajte 5 – 10 minút odstáť.
- Preceďte cez plátno a domáci tvaroh je hotový.
Tipy
- Ak budete syr 30 minút odšťavovať, bude jemný a mäkký.
- Ak cedíte 2 hodiny, syrenina bude hustejšia a suchšia.
- Srvátku nevylievajte, je ideálna na palacinky.
Domáci tvaroh je nielen zdravší ako kupovaný v obchode, ale poskytuje vám aj úplnú kontrolu nad štruktúrou a obsahom tuku. Navyše jeho príprava trvá len 30 minút, čo je rýchlejšie ako dodávka.
