Hamburgery z rožkov: recept na gastronomický hit tejto sezóny

Foto: z verejných zdrojov

Ak máte chuť na oslavu, hamburgery z croissantov sa dokonale hodia k poháru ľahkého červeného vína pinot noir alebo šumivého Prosecca.

Krehkosť francúzskeho croissantu a šťavnatosť amerického hamburgeru vytvárajú kulinársku romantiku, ktorú budete chcieť zopakovať aj vo svojej kuchyni.

Ak si myslíte, že vás na hamburgeroch už nič neprekvapí, zoznámte sa s Croissant Smash Burgerom. Základný prvok fudtrendov na TikToku a Instagrame za posledných pár mesiacov, krehké cesto namiesto obvyklej žemle mení obľúbený fastfood na niečo očarujúce a elegantné.

Tajomstvo je jednoduché, croissant namiesto ťažkej žemle, krémová zmes majonézy, karamelizovanej cibule a uhoriek namiesto obvyklej omáčky a mäso je dokonale ugrilované, tenké a šťavnaté. Nie je to len burger, je to burger pre tých, ktorí milujú život s chuťou. A podrobný recept na jeho prípravu sa dozviete na stránke sapor.

Recept

Ingrediencie:

Burger

  • mleté hovädzie mäso 700 g
  • ľadové listy
  • paradajky
  • plátky syra
  • veľké croissanty 4 kusy
  • soľ
  • korenie

Karamelizovaná cibuľa

  • veľká biela cibuľa 2 ks.
  • olivový olej 1 PL
  • maslo 2 PL
  • cukor 1 lyžička
  • soľ

Omáčka

  • majonéza
  • kečup
  • karamelizovaná cibuľa
  • uhorky
  • horčica 1 PL
  • biely ocot 1 lyžička
  • cukor 1 lyžička
  • soľ
  • čierne korenie

Cesnakový olej

  • rozpustené maslo
  • nasekaná petržlenová vňať
  • cesnakový prášok 1 lyžička
  • cesnaková pasta 1 lyžička
  • soľ

Príprava

  1. V stredne veľkej miske zmiešajte majonézu, kečup, cibuľu, uhorky, horčicu, ocot, soľ, korenie a cukor.
  2. Dobre premiešajte a vložte do chladničky, omáčka by sa mala vylúhovať, kým pripravíte zvyšok jedla.
  3. Na miernom ohni rozpustíme maslo a olej, pridáme cibuľu, cukor a soľ.
  4. Za občasného miešania varte 15-20 minút, kým nie je mäkká, jantárovo zlatistá a sladká.
  5. Mleté mäso rozdeľte na 4 porcie, každá približne 100-120 g.)
  6. Vytvarujte guľky a potom ich sploštite do tenkých plochých „vrkočov“, o niečo väčších ako croissant.
  7. Dochutíme soľou a korením.
  8. Na dobre rozpálenej panvici smažte 2 minúty z každej strany dozlatista.
  9. Po otočení na vrch pridajte horčicu a hneď na ňu položte plátok syra. Opekáme ďalšie 1-2 minúty, syr by sa mal rozpustiť.
  10. Croissanty prekrojíme na polovicu, plátky potrieme cesnakovým maslom a opečieme na suchej panvici do chrumkava. Už v tejto fáze vám vôňa vyčarí úsmev na tvári.
  11. Spodnú polovicu croissantu potrieme omáčkou, položíme ľadové listy, paradajku, horúci rezeň, ďalšiu lyžicu omáčky a prikryjeme druhou polovicou croissantu.

Tipy

  • Ak chcete, aby bol burger „reštauračnej kvality“, pridajte do cesnakovej zmesi trochu hľuzovkového oleja.
  • Ak nejete červené mäso, skúste nahradiť mleté mäso morčacím alebo kuracím.
  • Pre dokonalý foodstyling posypte vrch croissantu pred podávaním jemnou morskou soľou.

Ak máte chuť na oslavu, croissantové hamburgery sa dokonale hodia k poháru ľahkého červeného vína pinot noir alebo šumivého Prosecca. A v prípade nealkoholickej verzie si môžete dať vychladenú limonádu s bazalkou alebo kolu.

Trocha francúzskeho pôvabu, amerického drajvu a domáceho tepla a vaša rodina si toto jedlo určite bude chcieť nechať na jedálnom lístku navždy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život