Foto: z verejných zdrojov
Ak máte chuť na oslavu, hamburgery z croissantov sa dokonale hodia k poháru ľahkého červeného vína pinot noir alebo šumivého Prosecca.
Krehkosť francúzskeho croissantu a šťavnatosť amerického hamburgeru vytvárajú kulinársku romantiku, ktorú budete chcieť zopakovať aj vo svojej kuchyni.
Ak si myslíte, že vás na hamburgeroch už nič neprekvapí, zoznámte sa s Croissant Smash Burgerom. Základný prvok fudtrendov na TikToku a Instagrame za posledných pár mesiacov, krehké cesto namiesto obvyklej žemle mení obľúbený fastfood na niečo očarujúce a elegantné.
Tajomstvo je jednoduché, croissant namiesto ťažkej žemle, krémová zmes majonézy, karamelizovanej cibule a uhoriek namiesto obvyklej omáčky a mäso je dokonale ugrilované, tenké a šťavnaté. Nie je to len burger, je to burger pre tých, ktorí milujú život s chuťou. A podrobný recept na jeho prípravu sa dozviete na stránke sapor.
Recept
Ingrediencie:
Burger
- mleté hovädzie mäso 700 g
- ľadové listy
- paradajky
- plátky syra
- veľké croissanty 4 kusy
- soľ
- korenie
Karamelizovaná cibuľa
- veľká biela cibuľa 2 ks.
- olivový olej 1 PL
- maslo 2 PL
- cukor 1 lyžička
- soľ
Omáčka
- majonéza
- kečup
- karamelizovaná cibuľa
- uhorky
- horčica 1 PL
- biely ocot 1 lyžička
- cukor 1 lyžička
- soľ
- čierne korenie
Cesnakový olej
- rozpustené maslo
- nasekaná petržlenová vňať
- cesnakový prášok 1 lyžička
- cesnaková pasta 1 lyžička
- soľ
Príprava
- V stredne veľkej miske zmiešajte majonézu, kečup, cibuľu, uhorky, horčicu, ocot, soľ, korenie a cukor.
- Dobre premiešajte a vložte do chladničky, omáčka by sa mala vylúhovať, kým pripravíte zvyšok jedla.
- Na miernom ohni rozpustíme maslo a olej, pridáme cibuľu, cukor a soľ.
- Za občasného miešania varte 15-20 minút, kým nie je mäkká, jantárovo zlatistá a sladká.
- Mleté mäso rozdeľte na 4 porcie, každá približne 100-120 g.)
- Vytvarujte guľky a potom ich sploštite do tenkých plochých „vrkočov“, o niečo väčších ako croissant.
- Dochutíme soľou a korením.
- Na dobre rozpálenej panvici smažte 2 minúty z každej strany dozlatista.
- Po otočení na vrch pridajte horčicu a hneď na ňu položte plátok syra. Opekáme ďalšie 1-2 minúty, syr by sa mal rozpustiť.
- Croissanty prekrojíme na polovicu, plátky potrieme cesnakovým maslom a opečieme na suchej panvici do chrumkava. Už v tejto fáze vám vôňa vyčarí úsmev na tvári.
- Spodnú polovicu croissantu potrieme omáčkou, položíme ľadové listy, paradajku, horúci rezeň, ďalšiu lyžicu omáčky a prikryjeme druhou polovicou croissantu.
Tipy
- Ak chcete, aby bol burger „reštauračnej kvality“, pridajte do cesnakovej zmesi trochu hľuzovkového oleja.
- Ak nejete červené mäso, skúste nahradiť mleté mäso morčacím alebo kuracím.
- Pre dokonalý foodstyling posypte vrch croissantu pred podávaním jemnou morskou soľou.
Ak máte chuť na oslavu, croissantové hamburgery sa dokonale hodia k poháru ľahkého červeného vína pinot noir alebo šumivého Prosecca. A v prípade nealkoholickej verzie si môžete dať vychladenú limonádu s bazalkou alebo kolu.
Trocha francúzskeho pôvabu, amerického drajvu a domáceho tepla a vaša rodina si toto jedlo určite bude chcieť nechať na jedálnom lístku navždy.
