Podľa Mary Berry je tento recept jej najobľúbenejší.
Neexistuje lepší a sviežejší dezert ako citrónová bábovka so sladkým cestom a príjemnou kyslosťou. Konkrétne o jeho recept sa podelila známa kuchárka Mary Berry, informuje Express.
„Ak sa kohokoľvek opýtate, aký je jeho obľúbený koláčik, odpoveď bude takmer vždy „citrónový“. Je to určite môj najobľúbenejší,“ ubezpečila.
Uvádza sa, že kráľovná pečenia strávila roky vývojom tohto receptu, aby bol dokonalý.
„Maryin citrónový muffin je populárny od 60. rokov 20. storočia a je to recept, na ktorý sa jej na ulici pýtajú najčastejšie,“ uvádza sa na webovej stránke BBC Food.
Recept
Zloženie
Na koláčiky:
- 225 g oleja na pečenie alebo masla izbovej teploty;
- 225 g cukru;
- 275 g múky;
- dve čajové lyžičky prášku do pečiva;
- štyri slepačie vajcia;
- štyri polievkové lyžice mlieka;
- dva citróny, len jemne nastrúhanú kôru.
Na polevu:
- 175 g cukru;
- šťava z dvoch citrónov.
Príprava
- Predhrejte rúru na 180 °C/160 °C a vymažte nádobu na pečenie olejom, dno vyložte pergamenovým papierom.
- Všetky prísady zmiešajte vo veľkej mise a šľahajte dve minúty elektrickým mixérom alebo do hladka. Potom zmes nalejte do formy a vyhlaďte povrch.
- Potom koláčik pečte 35-40 minút, kým sa cesto neodlepí od stien formy a kým nie je pevný, keď prstom zľahka zatlačíte na stred cesta.
- Zároveň si pripravte polevu. Zmiešajte cukor s citrónovou šťavou a vymiešajte na tekutú konzistenciu.
- Cesto necháme vo forme päť minút vychladnúť, potom ho vyberieme bez odstránenia papiera na pečenie a položíme na mriežku nad plech.
„Povrch teplého cesta potrieme polevou a necháme stuhnúť. Odstráňte papier na pečenie a pečivo nakrájajte na kúsky na podávanie. Toto pečivo vydrží čerstvé vo vzduchotesnej nádobe tri až štyri dni, ale veľmi dobre sa zmrazuje,“ zdôraznil Express.
