Japonský odborník na výživu radí 5 druhov ovocia na posilnenie imunity pred chladným počasím

Foto: z verejných zdrojov

Týchto päť druhov ovocia je skvelých na zvládnutie výziev a posilnenie imunitného systému počas zimného obdobia.

Ovocie je jedným z najsilnejších nástrojov na udržanie zdravia a dlhovekosti. Japonská odborníčka na výživu Michiko Tomioka uviedla, že miluje všetky druhy ovocia, ale existuje päť druhov, ktoré odporúča mať vždy po ruke pre silný imunitný systém, píše CNBC.

1. Jablká

Sú bohaté na vitamín C, vlákninu, draslík a polyfenoly. Obsahujú tiež prebiotiká a probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev, ktoré úzko súvisí s funkciou mozgu a imunitou. Odborník na výživu odporúča jesť jablká so šupkou.

2. Citrusové plody

Sú bohaté na vitamíny C, A, kyselinu listovú, ako aj na draslík a vlákninu.

Sú tiež bohaté na flavonoidy a karotenoidy, antioxidanty, ktoré chránia bunky a podporujú imunitný systém. Vitamín C tiež zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín.

„Jedzte celé ovocie, nielen šťavu. Pomarančový džús má málo vlákniny a môže spôsobiť zvýšenie hladiny cukru v krvi,“ povedal nám Tomioka a dodal, že väčšina ľudí šupku vyhadzuje, ale v skutočnosti obsahuje veľa kyseliny listovej, riboflavínu, tiamínu a vápnika.

3. bobuľovité ovocie

Či už sú to jahody, čučoriedky, černice, maliny, brusnice alebo bobule goji, majú nízky obsah kalórií, ale sú bohaté na vitamíny, vlákninu a silné antioxidanty, ako sú antokyány.

Najmä čučoriedky sú známe svojimi účinkami na zdravie mozgu a srdca, zatiaľ čo bobule goji sú bohaté na betakarotén a podporujú zdravie očí.

„Jem ich čerstvé v sezóne. Mrazené bobule sú skvelé do smoothies,“ odporúča odborníčka na výživu.

4. persimmons

Persimmons sú bohaté na vitamíny A a C, vlákninu (rozpustnú aj nerozpustnú), draslík a polyfenoly, ako sú triesloviny a flavonoidy. Štúdie preukázali, že pomáhajú kontrolovať hladinu cholesterolu a krvný tlak a zlepšujú zdravie očí a pokožky.

5. Figy

Figy sú bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a fytoestrogény, ktoré podporujú zdravie žien. Obsahujú aj ficín, enzým, ktorý pomáha tráviť bielkoviny, vďaka čomu sú figy ideálnym občerstvením po jedle. Medzi ďalšie zdravotné prínosy fíg patrí kontrola hladiny cholesterolu a znižovanie zápalov.

Celkovo japonská odborníčka na výživu odporučila oceniť sezónnu rozmanitosť. „Rôzne druhy ovocia obsahujú rôzne živiny. Snažte sa jesť miestne sezónne produkty vždy, keď je to možné. Je čerstvejšie, chutnejšie a zdravšie,“ vysvetlila.

Poznamenala, že je dôležité jesť celé ovocie. Odborníčka tiež odporučila, aby sme si stanovili pravidlo jesť ovocie každý deň.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život