V tejto marináde bude aj veľmi tvrdé bravčové mäso jemné a šťavnaté: kulinársky trik od profesionálov

Foto: z otvorených zdrojov

Jednoduchý recept na marinádu od profesionálnych kuchárov, ktorý by mala vyskúšať každá skúsená hostiteľka

Niekedy sa stáva, že aj kvalitné mäso je po tepelnej úprave tvrdé a suché. Platí to najmä pre bravčové mäso – ak je príliš suché alebo nesprávne marinované, stráca šťavnatosť. Profesionálni kuchári však poznajú jednoduchý trik: špeciálnu marinádu, ktorá zmäkčuje vlákna mäsa a robí ho jemným ako maslo.

Aká je najlepšia marináda na bravčové mäso: aj tvrdé mäso sa vám rozplynie v ústach

Tento recept nepotrebuje drahé ingrediencie – stačí to, čo máte v každej kuchyni. Aby bolo bravčové mäso šťavnaté, musíte si pripraviť marinádu na báze kefíru alebo jedlej sódy a cibule.

Ingrediencie: 1. Kuracie mäso, 2. Kuracie mäso, 3. Kuracie mäso, 4:

  • 500 ml kefíru alebo minerálnej vody s plynom;
  • 2 veľké cibule;
  • 3 strúčiky cesnaku;
  • 1 čajová lyžička soli;
  • pol čajovej lyžičky mletého čierneho korenia;
  • 1 lyžička horčice alebo sójovej omáčky (nepovinné);
  • 1 PL rastlinného oleja.

Príprava:

  1. Cibuľu nastrúhajte alebo nasekajte v mixéri – práve ona zmäkčí vlákna mäsa.
  2. K cibuli pridajte cesnak, korenie a kefír a dobre premiešajte.
  3. Kúsky bravčového mäsa vložte do hlbokej misy a zalejte ich marinádou tak, aby boli úplne pokryté.
  4. Prikryte fóliou a nechajte v chladničke odstáť 6 až 10 hodín, ideálne cez noc.

Fermentovaný mliečny základ (kefír) rozkladá bielkoviny, vďaka čomu je mäso jemné a mäkké. Cibuľa uvoľňuje prírodné enzýmy, ktoré uvoľňujú štruktúru mäsa. Sýtená voda nasýti vlákna oxidom uhličitým, vďaka čomu je mäso šťavnaté aj po pečení alebo vyprážaní. Tento účinok marinády je dobre známy kuchárom, ktorí podobný princíp využívajú na prípravu steakov a kebabu.

Ako pripraviť bravčové mäso po marinovaní

Po naložení mäsa by sa malo osušiť papierovou utierkou, aby sa vytvorila dobrá kôrka. Potom môžete:

  • grilovať alebo smažiť na panvici alebo grile;
  • pečte vo fólii;
  • pripravte na špíze ako kebab.

Mäso je také jemné, že sa doslova rozplýva v ústach, a chuť cibule a korenia mu dodáva domáce čaro. Ak chcete mať karamelizovanú kôrku, 10 minút pred pečením mäso potrite zmesou medu a sójovej omáčky. Táto technika zvýrazní chuť a pokrm bude vyzerať ako reštauračné jedlo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život