Povieme vám, koľko masla denne pre dospelého človeka sa považuje za zdravé a čo je už škodlivé.
Maslo určite zlepšuje život – používa sa vo všetkom od krémových omáčok na cestoviny až po klasické sušienky. Dokonca aj jednoduché jedlá, ako sú toasty alebo palacinky, sa pomocou tohto výrobku môžu zmeniť na skutočnú pochúťku. Je však maslo skutočne užitočné, alebo je lepšie ho zo stravy vylúčiť? Či môžete jesť maslo každý deň, aké je užitočné alebo škodlivé – toto o ňom hovoria odborníci na výživu.
Na čo je maslo dobré a v čom je jeho škodlivosť?
Podľa doktorky Lauri Wrightovej, nutričnej terapeutky a riaditeľky výživových programov na Univerzite Južnej Floridy, sa maslo skladá prevažne z mliečneho tuku, píše MarthaStewart.com. „Tuk dodáva jedlám chuť a pomáha vám dlhšie pociťovať pocit sýtosti, dodáva energiu (kalórie) a zlepšuje vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré sa v masle nachádzajú,“ dodáva Mindy Haar, PhD, odborníčka na výživu z Newyorského technologického inštitútu.
Aké vitamíny sú v masle:
- Vitamín A – je nevyhnutný pre dobrý zrak, imunitu a rast buniek, obzvlášť dôležitý pre nočné videnie, a tiež pomáha udržiavať zdravé zuby, kosti, mäkké tkanivá, sliznice a pokožku;
- Vitamín D – podporuje vstrebávanie vápnika a pevnosť kostí a podporuje imunitný systém;
- Vitamín E – pôsobí ako antioxidant, chráni bunky pred poškodením, podporuje zdravie srdca, imunitu a zrak;
- vitamín K – pomáha regulovať hladinu vápnika v kostiach a cievach.
Odborníci tvrdia, že škodlivosť masla môže niekedy dokonca prevážiť jeho prínos. Keďže maslo sa takmer celé skladá z tuku, má vysoký obsah kalórií. Podľa odborníkov len 1 polievková lyžica masla obsahuje približne 100 kalórií a takmer všetky pochádzajú z tuku. Okrem toho viac ako polovicu tuku v masle tvoria nasýtené tuky. Podľa odporúčania Americkej asociácie srdca by nasýtených tukov v strave nemalo byť viac ako 6 % z celkového množstva kalórií, teda asi 13 gramov denne.
„Jedna polievková lyžica masla obsahuje približne 7 gramov nasýtených tukov – to je viac ako polovica dennej dávky,“ hovorí odborník na výživu Wright.
Aké sú nebezpečenstvá nasýtených tukov?
Nadmerné množstvo nasýtených tukov zvyšuje hladinu takzvaného „zlého“ cholesterolu, ktorý následne zvyšuje riziko srdcových ochorení. Naproti tomu nenasýtené tuky – napríklad tie, ktoré sa nachádzajú v orechoch, semenách, mastných rybách a olivovom oleji – znižujú „zlý“ cholesterol a zvyšujú „dobrý“ cholesterol. Preto odborníci na výživu odporúčajú nahradiť nasýtené tuky nenasýtenými, a nie úplne vylúčiť tuky zo stravy.
Môžete jesť maslo každý deň
Podľa odborníkov na výživu nemožno samotné maslo označiť za jednoznačne užitočné alebo škodlivé – tu je dôležité zohľadniť, koľko ho zjeme a s čím. Napríklad malý kúsok masla na celozrnnom chlebe alebo pri varení môže ľahko zapadnúť do zdravej stravy. Príležitostne si môžete dovoliť aj pečivo s maslom. „Výnimkou je, ak má človek vysoký cholesterol, srdcové ochorenia alebo problémy s pečeňou,“ hovorí Nicole Roachová, dietologička v nemocnici Northwell Lenox Hill Hospital. – V takom prípade by ste sa mali vyhnúť príjmu oleja alebo ho obmedziť.“
U zdravého človeka môžu vzniknúť problémy, ak sa maslo stane hlavným zdrojom tuku a vytlačí zdravšie možnosti, ako je rastlinný olej.
Norma masla na deň pre ženy a pre mužov (ak nemajú zdravotné problémy) je približne 1-2 čajové lyžičky denne v rámci vyváženej stravy. To znamená, že okrem masla by mala obsahovať zeleninu, ovocie, celozrnné výrobky, chudé bielkoviny a nenasýtené tuky. Nenechajte sa uniesť maslom – viedlo by to k nadbytku kalórií a tukov, varujú lekári.
