Pred použitím ich musíte správne opláchnuť a to má vplyv na vaše zdravie.
Sušené ovocie je nielen chutné, ale aj výživné: pridáva sa do kompótov, nákypov, koláčov a desiatok ďalších jedál.
Pred použitím ich však treba poriadne umyť, čo má vplyv na vaše zdravie.
Mnohé gazdinky sú presvedčené, že sušené ovocie treba pred varením zaliať horúcou vodou alebo dokonca spariť vriacou vodou. V skutočnosti ide o mylnú predstavu – a teraz vám vysvetlíme prečo.
Aby sa sušené ovocie dalo dlho skladovať a nepokrývala ho pleseň, výrobcovia ho ošetrujú špeciálnou látkou – oxidom siričitým. Táto ochranná vrstva zabraňuje kazeniu aj v prípade ovocia, ktoré nebolo dokonale vysušené.
Dôležitý detail: táto vrstva sa však rozpúšťa len v studenej vode. Horúca voda na ňu nemá takmer žiadny vplyv.
Preto je správna príprava jednoduchá: sušené ovocie nasypte do misky, zalejte ho studenou vodou a nechajte asi 15 minút odstáť. Po vylúhovaní sušené ovocie mierne premiešajte, sceďte a opäť dôkladne prepláchnite pod studenou tečúcou vodou.
