Foto: z otvorených zdrojov
Zemiakové zrazy je jedlo, ktoré sa varí na celej Ukrajine, najmä na západe.
Jednoduchosť a chuť domácej kuchyne a rovnaká chuť detstva, keď babička na panvici robila zlatisté placky – to sú pravé zemiakové zrazy.
Tento recept zo stránky Bude nám spolu chutiť je skvelým príkladom toho, ako sa z obyčajných surovín dá pripraviť niečo skutočne útulné, chutné a všestranné.
Recept
Ingrediencie:
- Zemiaková kaša 400g
- Vajce 1 ks.
- Múka 100 g
- Škrob 1 PL
- Soľ
- Korenie (čierne korenie, sušený cesnak a muškátový oriešok)
- Tvrdý syr
- Maslo
Príprava
- Zemiakovú kašu roztlačte vidličkou tak, aby v nej neboli hrudky.
- Pridáme vajce, korenie, múku a škrob. Vymiesime mäkké, pružné cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
- Odrežte kúsok cesta, vytvarujte ho do kruhu, dajte doň nastrúhaný syr a okraje jemne zovrite ako knedľu. Môžete ho vytvarovať do tvaru gule alebo placky.
- Zemiakové zrazy po stranách opečieme na rozohriatom oleji do zlatista.
- Ak chcete mať menej mastný pokrm, položte zemiakové zrazy na papierovú utierku, aby absorbovali prebytočný olej.
Tipy
- Podávajte s kyslou smotanou, cesnakovou omáčkou alebo hubovou omáčkou.
- Do náplne pridajte vyprážané šampiňóny, šunku alebo bylinky.
- Ak máte radi zapečenú verziu, dajte do formy vyprážané zemiakové zrazy, posypte ich syrom a zapečte ešte 10 minút v rúre.
Zemiakové zrazy sú jedlom, ktoré sa pripravuje na celej Ukrajine, najmä na západe. Je to príklad inteligentného varenia bez plytvania, keď sa zvyšky zemiakovej kaše premenia na niečo nové a chutné. Dnes tento recept zažíva skutočné oživenie, v modernej interpretácii sa podáva aj v módnych kaviarňach.
