Zemiakové zrazy: recept na chutné ukrajinské jedlo

Foto: z otvorených zdrojov

Zemiakové zrazy je jedlo, ktoré sa varí na celej Ukrajine, najmä na západe.

Jednoduchosť a chuť domácej kuchyne a rovnaká chuť detstva, keď babička na panvici robila zlatisté placky – to sú pravé zemiakové zrazy.

Tento recept zo stránky Bude nám spolu chutiť je skvelým príkladom toho, ako sa z obyčajných surovín dá pripraviť niečo skutočne útulné, chutné a všestranné.

Recept

Ingrediencie:

  • Zemiaková kaša 400g
  • Vajce 1 ks.
  • Múka 100 g
  • Škrob 1 PL
  • Soľ
  • Korenie (čierne korenie, sušený cesnak a muškátový oriešok)
  • Tvrdý syr
  • Maslo

Príprava

  1. Zemiakovú kašu roztlačte vidličkou tak, aby v nej neboli hrudky.
  2. Pridáme vajce, korenie, múku a škrob. Vymiesime mäkké, pružné cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
  3. Odrežte kúsok cesta, vytvarujte ho do kruhu, dajte doň nastrúhaný syr a okraje jemne zovrite ako knedľu. Môžete ho vytvarovať do tvaru gule alebo placky.
  4. Zemiakové zrazy po stranách opečieme na rozohriatom oleji do zlatista.
  5. Ak chcete mať menej mastný pokrm, položte zemiakové zrazy na papierovú utierku, aby absorbovali prebytočný olej.

Tipy

  • Podávajte s kyslou smotanou, cesnakovou omáčkou alebo hubovou omáčkou.
  • Do náplne pridajte vyprážané šampiňóny, šunku alebo bylinky.
  • Ak máte radi zapečenú verziu, dajte do formy vyprážané zemiakové zrazy, posypte ich syrom a zapečte ešte 10 minút v rúre.

Zemiakové zrazy sú jedlom, ktoré sa pripravuje na celej Ukrajine, najmä na západe. Je to príklad inteligentného varenia bez plytvania, keď sa zvyšky zemiakovej kaše premenia na niečo nové a chutné. Dnes tento recept zažíva skutočné oživenie, v modernej interpretácii sa podáva aj v módnych kaviarňach.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život