Foto: z otvorených zdrojov
Domáca omáčka je oveľa chutnejšia ako omáčka kúpená v obchode a vyjde hneď na prvýkrát.
Nie je žiadnym tajomstvom, že majonéza kúpená v obchode nie je práve najzdravší výrobok s veľmi pochybným zložením. Nemôžeme presne vedieť, čo do nej výrobca pridal. Iná vec je domáca majonéza. Chutná omáčka má prirodzenú chuť, vonia po vajíčku a je úplne bez chemických prísad.
Keď budete vedieť pripraviť domácu majonézu, už nikdy sa nebudete môcť vrátiť do obchodu. Domáca omáčka je totiž neporovnateľne chutnejšia. Pripravuje sa elementárnym spôsobom – stačí všetky ingrediencie vyšľahať mixérom alebo metličkou.
Domáca majonéza – klasický recept
Základom pokrmu je slnečnicový olej a vajce, ktoré sa vyšľahajú do homogénnej emulzie. Špecifickú chuť omáčke dodáva horčica, ocot a cukor. V prípade potreby možno pridať cesnak, citrónovú šťavu alebo bylinky.
Zloženie: 1:
- Dvestodvadsať mililitrov slnečnicového oleja;
- polievková lyžica horčice;
- čajová lyžička cukru;
- čajová lyžička octu;
- štipka soli;
- jedno vajce.
Príprava:
- Aby bola omáčka homogénna a ľahko sa miešala, vyberte výrobky z chladničky a zohrejte ich na izbovú teplotu.
- Všetky prísady okrem octu vložte do malej nádoby. Omáčku začnite šľahať ponorným mixérom pri vysokých otáčkach. Spočiatku nechajte čepele pri dne. Keď omáčka začne bieliť a stáva sa homogénnou, prilejte ocot.
- Potom zdvihnite a spustite mixér, emulzia sa nezmení na majonézu. Omáčku šľahajte celkovo asi 5 minút.
- Ak sa domáca majonéza ukáže ako príliš tekutá, nechajte ju 2 hodiny v chladničke a šľahajte znova, pričom pridajte viac oleja. Ak je veľmi hustá, zrieďte ju vodou. Omáčku skladujte v uzavretej nádobe v chladničke najviac 5 dní.
