Chutná domáca majonéza za 5 minút: už nikdy si nekúpite majonézu z obchodu

Foto: z otvorených zdrojov

Domáca omáčka je oveľa chutnejšia ako omáčka kúpená v obchode a vyjde hneď na prvýkrát.

Nie je žiadnym tajomstvom, že majonéza kúpená v obchode nie je práve najzdravší výrobok s veľmi pochybným zložením. Nemôžeme presne vedieť, čo do nej výrobca pridal. Iná vec je domáca majonéza. Chutná omáčka má prirodzenú chuť, vonia po vajíčku a je úplne bez chemických prísad.

Keď budete vedieť pripraviť domácu majonézu, už nikdy sa nebudete môcť vrátiť do obchodu. Domáca omáčka je totiž neporovnateľne chutnejšia. Pripravuje sa elementárnym spôsobom – stačí všetky ingrediencie vyšľahať mixérom alebo metličkou.

Domáca majonéza – klasický recept

Základom pokrmu je slnečnicový olej a vajce, ktoré sa vyšľahajú do homogénnej emulzie. Špecifickú chuť omáčke dodáva horčica, ocot a cukor. V prípade potreby možno pridať cesnak, citrónovú šťavu alebo bylinky.

Zloženie: 1:

  • Dvestodvadsať mililitrov slnečnicového oleja;
  • polievková lyžica horčice;
  • čajová lyžička cukru;
  • čajová lyžička octu;
  • štipka soli;
  • jedno vajce.

Príprava:

  1. Aby bola omáčka homogénna a ľahko sa miešala, vyberte výrobky z chladničky a zohrejte ich na izbovú teplotu.
  2. Všetky prísady okrem octu vložte do malej nádoby. Omáčku začnite šľahať ponorným mixérom pri vysokých otáčkach. Spočiatku nechajte čepele pri dne. Keď omáčka začne bieliť a stáva sa homogénnou, prilejte ocot.
  3. Potom zdvihnite a spustite mixér, emulzia sa nezmení na majonézu. Omáčku šľahajte celkovo asi 5 minút.
  4. Ak sa domáca majonéza ukáže ako príliš tekutá, nechajte ju 2 hodiny v chladničke a šľahajte znova, pričom pridajte viac oleja. Ak je veľmi hustá, zrieďte ju vodou. Omáčku skladujte v uzavretej nádobe v chladničke najviac 5 dní.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život