Foto: z verejných zdrojov
Tento stáročia starý nápoj je v podstate tiramisu v pohári.
Sociálne médiá nás naučili veľa užitočných životných návodov, ktoré šetria čas a peniaze, ale asi najpríjemnejšie sú tie, ktoré nám ukazujú, ako si doma zopakovať obľúbené nápoje z kaviarne a zároveň ušetriť slušnú sumu každý týždeň.
Čo však môže byť uspokojujúcejšie ako naučiť sa vlastnými rukami pripraviť si vlastnú kávu z Viedne – einschpenner, nápoj, ktorý je známy už od roku 1800. Einschpenner sa nielen zábavne vyslovuje – je aj príjemný na pitie, píše Parade. Je to krémový, zamatový koktail z espressa s hustou čiapočkou sladenej šľahačky na vrchu.
Čo presne je káva Einspahner?
Podľa odborníka na jedlo a recepty Ricka Rogersa, autora knihy Kaffeehaus a organizátora gastroturistických výletov po viedenských kaviarňach, sa einschpenner spája s tradičným kočom s jedným koňom.
„Tieto kočiare boli otvorené, takže kočiš (fiakre) potreboval horúci nápoj, aby sa zahrial v chladnom viedenskom vzduchu. Einschpenner bol vynájdený koncom 19. storočia v kaviarni neďaleko opery, ktorá obsluhovala kočišov. Nápoj ich zohrieval počas dlhého čakania na zákazníkov po predstavení. Čiapočka so šľahačkou ich udržiavala v teple a dokonale plnila svoju úlohu,“ hovorí Rogers v publikácii.
Dnes existuje mnoho variantov tohto nápoja, z ktorých niektoré sa odchyľujú od tradície: s ľadom, s matcha a s bezmliečnou „šľahačkovou“ čiapočkou.
Čo patrí do viedenskej kávy
Na prípravu klasickej kávy einschpenner potrebujete čerstvo uvarené espresso (alebo veľmi silnú kávu) na približne jednu šálku, smotanu na šľahanie, jemný alebo práškový cukor a štipku soli. Ak pripravujete ľadovú verziu, budete potrebovať kocky ľadu.
Ako pripraviť einschpenner
Na prípravu studeného einschpennera najprv uvarte dva šoty espressa a nechajte ich mierne vychladnúť. Pohár naplňte ľadom a zalejte espressom. V samostatnej miske vyšľahajte smotanu s cukrom a štipkou soli do konzistencie roztopenej zmrzliny – hustej, ale stále liatej. Smotanu rozotrite alebo jemne nalejte na kávu, aby vytvorila samostatnú vrstvu.
Ak chcete, posypte vrch kakaom, škoricou alebo strúhanou čokoládou – pre „kávový“ záver. V prípade horúceho einspänneru jednoducho vynechajte ľad, ale nápoj zostavte rovnakým spôsobom vo vrstvách.
4 tipy na domácu prípravu einschpenner
- Neprešľahajte. Krém by mal byť mäkký a tekutý, aby sa hladko ponoril do espressa. Ak ju vyšľaháte príliš silno, nebude sa postupne spájať s kávou.
- Použite kvalitné espresso. Keďže je v ňom málo ingrediencií, kvalita je veľmi dôležitá. Správne mletie a teplota varenia dodajú oveľa výraznejšiu chuť.
- Pridajte štipku soli. Znie to zvláštne, ale malé množstvo soli zvýrazní sladkosť aj horkosť kávy.
- Pohár vychlaďte. Ak pripravujete studenú verziu, niekoľko minút v mrazničke pomôže udržať vrstvy počas pitia chrumkavé.
