Foto: z verejných zdrojov
Mnohí ľudia si do ovsenej kaše radi pridávajú nejaké sladké jedlo.
Ovsené vločky sú zdravé raňajky bohaté na vlákninu, je však dôležité, aké prísady použijete na zlepšenie chuti. Pridávanie sladkých prísad, ako je sirup, cukor alebo sušené ovocie, môže ovsenú kašu urobiť menej zdravou a zvýšiť riziko chronických ochorení. Preto verywellhealth pomenoval 6 prísad do ovsenej kaše, ktoré by ste nemali používať.
Cukor
Pridávanie cukru do ovsených vločiek môže časom zvýšiť riziko chronických ochorení. Najmä rafinované cukry, vrátane bieleho a hnedého cukru, rýchlo zvyšujú hladinu glukózy v krvi, čo spôsobuje náchylnosť na priberanie, obezitu, cukrovku 2. typu a srdcové ochorenia.
„Namiesto cukru si skúste osladiť misku ovsenej kaše čerstvými bobuľovými plodmi alebo jogurtom – je to zdravšia voľba. Ak ste zvyknutí na sladené ovsené vločky, skúste znížiť množstvo cukru na polovicu a postupne si ho odvyknite,“ radí sa v článku.
Sirup
Sladené sirupy, ako napríklad javorový sirup, sú svojou sladivosťou podobné rafinovanému cukru. Takýto výrobok výrazne zvyšuje hladinu cukru v krvi a môže prispieť k nárastu hmotnosti a riziku chronických ochorení.
„Našťastie existujú zdravšie možnosti prísad, ktoré chutia rovnako sladko. Skúste si ovsenú kašu posypať stéviou. Získava sa z rastliny stévia a má oveľa sladšiu chuť ako biely cukor,“ zdôraznil verywellhealth.
Karamelizované orechy
Hoci sú tieto orechy chutné, obsahujú veľa cukru a prázdnych kalórií. Skúste preto namiesto nich pridať mandle, kešu oriešky alebo vlašské orechy. Takto dodajú vašim raňajkám chrumkavosť bez pridania cukru.
„Orechy sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky, ktoré poskytujú pocit sýtosti a uspokojenia až do obeda. Obsahujú aj antioxidanty, ktoré znižujú zápaly v tele,“ ubezpečuje publikácia.
Čokoládové lupienky
Pridanie čokoládových lupienkov do ovsených vločiek môže zvýšiť obsah cukru a kalórií vo vašich zdravých raňajkách. Čokoládové lupienky obsahujú veľa kalórií, cukru a tuku.
„Ak chcete do raňajok pridať nádych čokolády, vyskúšajte malé množstvo kakaového prášku alebo hobliniek tmavej čokolády. Kakao je bohaté na antioxidanty, ktoré preukázateľne znižujú riziko srdcových ochorení,“ dodáva publikácia.
Sušené ovocie
Sušené ovocie je obľúbenou prísadou do ovsených vločiek, ale je lepšie konzumovať ho opatrne, pretože obsahuje veľa cukru.
„Keďže sú sušené, neposkytujú pocit sýtosti z obsahu vody. To znamená, že je ľahké zjesť veľké množstvo pred pocitom nasýtenia,“ vysvetľuje verywellhealth.
Namiesto sušeného ovocia preto odborníci radia vyberať si ovocie, ako napr:
- čučoriedky;
- jahody;
- nakrájané čerešne;
- nakrájané jablká.
Plnotučné mlieko
Podľa odborníkov sladená smotana a plnotučné mliečne výrobky dodávajú jedlu vysoké množstvo cukru a tuku. Namiesto mlieka preto skúste do ovsenej kaše pridať mliečne výrobky s nižším obsahom kalórií a tuku.
„Odtučnený jogurt, grécky jogurt a tvaroh dodajú hustotu aj bielkoviny, ktoré zasýtia. Pre lepšiu chuť pridajte trochu obľúbeného korenia, napríklad škoricu alebo muškátový oriešok,“ odporúča sa v článku.
