Foto: z otvorených zdrojov
Aby ste nestrácali čas a peniaze, stojí za to vedieť, ktoré odrody zemiakov považujú odborníci a majitelia za najhoršie.
Nie všetky zemiaky sú rovnaké: niektoré druhy sú po uvarení krehké a aromatické, iné sú tvrdé, vodnaté a úplne bez chuti. Skúsení záhradkári dobre vedia, že nešťastná odroda môže zničiť úrodu aj akékoľvek jedlo – od zemiakovej kaše až po boršč.
Aby ste nestrácali čas a peniaze, oplatí sa vedieť, ktoré odrody zemiakov považujú odborníci a majitelia za najhoršie. Nevaria sa dobre, nedržia svoju štruktúru alebo naopak, zostávajú tvrdé.
Ktoré odrody zemiakov sa považujú za najhoršie: mdlé, tvrdé a nechutné
Niektoré odrody zemiakov majú nízky obsah škrobu, vodnatú štruktúru a nevýraznú chuť. V kuchyni sú prakticky nepoužiteľné: ich zemiaková kaša je nechutná a sedliacke zemiaky sú suché.
Odrody s veľmi nízkym obsahom škrobu. Takéto odrody majú hustú štruktúru a takmer sa nevaria. Sú vhodné do šalátov, ale vôbec sa nehodia do iných jedál – „Ariel“, „Annabelle“, „Maris Pir“. Tieto zemiaky nemajú takmer žiadnu chuť, v kaši zostávajú hrudky, pri vyprážaní sa stávajú vodnatými.
Príliš vodnaté odrody, ktoré rýchlo tmavnú. Tieto odrody zemiakov získavajú počas rastu veľa vlhkosti. Najbežnejšie sú „Vinetta“, „Bellarosa“ a „Impala“. Čo je na týchto odrodách zlé: chuť je nevýrazná, počas lúpania tmavnú a po uvarení sa stávajú kyslé.
Staré technické odrody, ktoré nie sú vhodné na domáce varenie. Niektoré zemiaky sa pestovali na výrobu škrobu alebo na kŕmenie zvierat. Sú veľmi tvrdé a prakticky bez chuti, sú to „Lugovskaya“, „Zorka“ a „Sineglazaya“. Tieto odrody produkujú malé hľuzy, nemajú žiadnu chuť a sú veľmi tvrdé.
Ako si uvedomiť, že zemiaky sú nechutné ešte v obchode
Aby ste sa vyhli omylu, venujte pozornosť nasledujúcim znakom:
- Hľuzy sú veľmi hladké – zvyčajne ide o nízkoškrobové odrody;
- príliš svetlá dužina, takmer priehľadná;
- absencia charakteristického zemiakového zápachu;
- veľké oči a tenká šupka – to je znak vodnatosti.
Ktoré odrody sú najlepšie na varenie
Ak chcete naozaj chutné zemiaky, je lepšie ich kúpiť a zasadiť:
- „Sante“;
- „Slavyanka.“
- „Red Scarlett;
- „Žuravinka“.
- „Zaklínačka.“
- „Galla.“
Majú bohatú chuť, vysokú škrobnatosť a sú vhodné do väčšiny jedál.
