Aké sú najhoršie odrody zemiakov, ktoré chutia mdlo, nekvasia a ťažko sa varia: nestojí za to ich sadiť a kupovať

Foto: z otvorených zdrojov

Aby ste nestrácali čas a peniaze, stojí za to vedieť, ktoré odrody zemiakov považujú odborníci a majitelia za najhoršie.

Nie všetky zemiaky sú rovnaké: niektoré druhy sú po uvarení krehké a aromatické, iné sú tvrdé, vodnaté a úplne bez chuti. Skúsení záhradkári dobre vedia, že nešťastná odroda môže zničiť úrodu aj akékoľvek jedlo – od zemiakovej kaše až po boršč.

Aby ste nestrácali čas a peniaze, oplatí sa vedieť, ktoré odrody zemiakov považujú odborníci a majitelia za najhoršie. Nevaria sa dobre, nedržia svoju štruktúru alebo naopak, zostávajú tvrdé.

Ktoré odrody zemiakov sa považujú za najhoršie: mdlé, tvrdé a nechutné

Niektoré odrody zemiakov majú nízky obsah škrobu, vodnatú štruktúru a nevýraznú chuť. V kuchyni sú prakticky nepoužiteľné: ich zemiaková kaša je nechutná a sedliacke zemiaky sú suché.

Odrody s veľmi nízkym obsahom škrobu. Takéto odrody majú hustú štruktúru a takmer sa nevaria. Sú vhodné do šalátov, ale vôbec sa nehodia do iných jedál – „Ariel“, „Annabelle“, „Maris Pir“. Tieto zemiaky nemajú takmer žiadnu chuť, v kaši zostávajú hrudky, pri vyprážaní sa stávajú vodnatými.

Príliš vodnaté odrody, ktoré rýchlo tmavnú. Tieto odrody zemiakov získavajú počas rastu veľa vlhkosti. Najbežnejšie sú „Vinetta“, „Bellarosa“ a „Impala“. Čo je na týchto odrodách zlé: chuť je nevýrazná, počas lúpania tmavnú a po uvarení sa stávajú kyslé.

Staré technické odrody, ktoré nie sú vhodné na domáce varenie. Niektoré zemiaky sa pestovali na výrobu škrobu alebo na kŕmenie zvierat. Sú veľmi tvrdé a prakticky bez chuti, sú to „Lugovskaya“, „Zorka“ a „Sineglazaya“. Tieto odrody produkujú malé hľuzy, nemajú žiadnu chuť a sú veľmi tvrdé.

Ako si uvedomiť, že zemiaky sú nechutné ešte v obchode

Aby ste sa vyhli omylu, venujte pozornosť nasledujúcim znakom:

  • Hľuzy sú veľmi hladké – zvyčajne ide o nízkoškrobové odrody;
  • príliš svetlá dužina, takmer priehľadná;
  • absencia charakteristického zemiakového zápachu;
  • veľké oči a tenká šupka – to je znak vodnatosti.

Ktoré odrody sú najlepšie na varenie

Ak chcete naozaj chutné zemiaky, je lepšie ich kúpiť a zasadiť:

  1. „Sante“;
  2. „Slavyanka.“
  3. „Red Scarlett;
  4. „Žuravinka“.
  5. „Zaklínačka.“
  6. „Galla.“

Majú bohatú chuť, vysokú škrobnatosť a sú vhodné do väčšiny jedál.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život