Čo sa stane, ak budete jesť jadierka z jabĺk: 4 skryté riziká

Foto: z verejných zdrojov

Hlavným rizikom je žutie alebo drvenie semien, ktoré rozbíja ochranný obal a uvoľňuje toxickú zlúčeninu.

Semená jabĺk obsahujú škodlivú toxickú látku. Jednorazová konzumácia je zvyčajne bezpečná, zatiaľ čo veľké množstvo môže spôsobiť nevoľnosť, závraty a dýchacie problémy. Uvádza to webová stránka Zdravie.

Dusenie

V časopise Translational Myology sa uvádza, že jadierka jabĺk môžu predstavovať riziko zadusenia, najmä pre malé deti a ľudí s ochoreniami, ktoré sťažujú prehĺtanie.

Hoci sú jadierka jabĺk malé, sú zároveň tvrdé a klzké, takže sa dajú ľahko vdýchnuť a je pravdepodobnejšie, že sa dostanú do dýchacích ciest. Toto riziko je väčšie pre deti, pretože majú užšie dýchacie cesty. Aby ste znížili riziko zadusenia, vždy pred konzumáciou odstráňte z jablka jadrovník a jadierka.

Otrava kyanidom

Podľa údajov v časopise Molecules obsahujú semená jabĺk zlúčeninu amygdalín, ktorá sa nachádza aj v semenách marhúľ, broskýň a horkých mandlí.

Prehltnutie niekoľkých celých jadierok jablka zvyčajne nie je škodlivé, pretože tráviaci systém nerozkladá tvrdú vonkajšiu škrupinu. Ak žujete alebo zjete väčšie množstvo semien, telo premení amygdalín na vysoko toxický jed.

Príznaky otravy kyanidom sa vyvíjajú rýchlo. Medzi skoré príznaky môžu patriť:

  • bolesť hlavy
  • závraty
  • úzkosť
  • nevoľnosť

S postupujúcou otravou sa u ľudí môže vyvinúť:

  1. dýchacie ťažkosti
  2. kŕče
  3. strata vedomia

Bez liečby môže byť vystavenie vysokým hladinám kyanidu smrteľné.

Tráviace problémy

Malé množstvo jablčných jadierok pravdepodobne neuškodí, zatiaľ čo žutie alebo prehltnutie niekoľkých semienok môže podráždiť tráviaci systém. To môže viesť k menším príznakom, ako sú žalúdočné kŕče, nevoľnosť alebo nadúvanie brucha.

K podráždeniu dochádza z dvoch dôvodov:

  • uvoľňovanie malých množstiev kyanidu počas trávenia
  • tvrdá, vláknitá štruktúra semien, ktorá je pre tráviaci systém ťažšie rozložiteľná

Alergické reakcie

V časopise Asia Pacific Allergy sa uvádza, že niektorí ľudia sú alergickí len na semená jabĺk. Príznaky potravinových alergií sa môžu pohybovať od miernych až po závažné. V zriedkavých prípadoch sa môže vyskytnúť závažná reakcia, ktorá si vyžaduje pohotovostnú starostlivosť.

Medzi bežné príznaky alergickej reakcie na semená jabĺk môžu patriť:

  1. výtok z nosa
  2. kožná vyrážka alebo žihľavka
  3. opuch pier, jazyka alebo úst
  4. nevoľnosť a vracanie
  5. hnačka
  6. problémy s dýchaním
  7. závraty
  8. mdloby alebo záchvaty

Keď sa semená jabĺk stanú jedovatými

Kyanid je nebezpečný, ale musíte zjesť veľké množstvo rozžutých semien, aby ste sa otrávili. Jedovatých môže byť približne 0,5 až 3,5 miligramu kyanidu na kilogram telesnej hmotnosti. To sa rovná približne 150 alebo viac rozžutým semienkam jablka. Presné množstvo závisí od vašej telesnej hmotnosti a odrody jabĺk.

Prehltnutie celých semienok je vo všeobecnosti bezpečné, pretože tvrdá vonkajšia škrupina zabraňuje uvoľňovaniu amygdalínu.

Telo bežne prechádza celými semenami cez tráviaci systém bez ich rozkladu. Hlavným rizikom je žutie alebo drvenie semien, ktoré rozbíja ochrannú škrupinu a uvoľňuje toxickú zlúčeninu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život