Hovädzí gravlax: nový recept na škandinávsku klasiku

Foto: z otvorených zdrojov

A hlavnou hviezdou tu nie je steak, dokonca ani korenie, ale soľ.

Ak ste si doteraz mysleli, že gravlax je výlučne pokrm z mierne soleného lososa, je načase prehodnotiť svoje kulinárske presvedčenie.

Stránka Ripaille’s Social Club ukázala, že aj najznámejšie gastronomické tradície sa dajú interpretovať s chuťou a kreativitou. Jeho hovädzí gravlax je kulinárskou provokáciou, ktorá spája jemnosť mäsa, delikátnosť soli a pikantnosť ázijského dresingu.

Tento recept je dokonalým príkladom toho, ako možno z jednoduchých surovín vytvoriť reštauračné jedlo. A hlavnou hviezdou tu nie je steak, dokonca ani korenie, ale soľ. Je to hlavná zložka, ktorá zvýrazňuje štruktúru a chuť hovädzieho mäsa, vďaka čomu je jemné a bohaté.

Recept

Ingrediencie:

  • Hovädzie mäso 300 g
  • Morská soľ 200 g
  • Cukor 200 g
  • Špargľa 5 ks

Ázijský dresing

  • Olivový olej 2 PL
  • Sójová omáčka 1 lyžička
  • Zázvor
  • Vínny ocot alebo limetková šťava 1 lyžička
  • Kórejská chilli papričková pasta 1 lyžička.

Príprava

  1. Hovädzie mäso opekajte na vysokej teplote 1-2 minúty z každej strany, mäso by malo zostať vo vnútri takmer surové.
  2. Zmiešajte cukor a morskú soľ, obalte mäso v zmesi, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke aspoň hodinu.
  3. Medzitým si pripravte dresing, zmiešajte olivový olej, sójovú omáčku, zázvor, ocot alebo limetkovú šťavu a kórejskú pastu.
  4. Mäso vyberte, dôkladne opláchnite od soli a osušte. Nakrájajte ho na tenké plátky.
  5. Špargľu varte 3 minúty v osolenej vode, potom ju ochlaďte v ľadovej vode, aby si zachovala jasnú farbu a chrumkavosť.
  6. Hovädzie plátky naaranžujte na tanier v tvare ruže a vedľa nich položte špargľu. Zalejeme dresingom, posypeme soľou a podľa potreby pridáme niekoľko plátkov nakladanej červenej cibule.

Tento ľahký, aromatický a neuveriteľne jemný pokrm sa výborne hodí k poháru vychladeného bieleho alebo šumivého vína. Štruktúra hovädzieho mäsa po nasolení pripomína carpaccio, ale má bohatšiu chuť. A ázijský dresing mu dodáva jas, pikantnosť a sviežosť.

Gravlax nie je len o rybách. Je to o vyváženosti, jednoduchosti a pozornosti venovanej detailom. Verzia s hovädzím mäsom je ideálnym riešením pre tých, ktorí radi experimentujú s chuťami a prezentáciou. Ak teda chcete svojich hostí prekvapiť niečím netradičným, ale vynikajúcim, podávajte gravlax z hovädzieho mäsa.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život