Foto: z otvorených zdrojov
Persimmons sú jesennou superpotravinou bohatou na vitamíny
Sezóna perzímón je v plnom prúde. Toto ovocie je skutočným jesenným pokladom, pretože má mnoho užitočných vlastností. Persimón je bohatý na vitamíny A, C, E, P. Obsahuje draslík, horčík, železo, jód a antioxidanty. Aký je prínos persimmons, kto ho môže používať, a kto nie, sa dočítate v materiáli TSN.ua.
Najlepšie je jesť zrelé a mäkké plody persimmónu. Zdravotníci však radia neprejedať sa: jeden alebo dva plody denne úplne stačia.
Výhody persimmons
- podporuje imunitu: vďaka veľkému množstvu vitamínu C pomáhajú persimmons telu bojovať proti vírusom a prechladnutiu.
- zlepšuje činnosť srdca: draslík a horčík normalizujú tlak a posilňujú cievy.
- má pozitívny vplyv na trávenie: vláknina stimuluje črevá a pomáha pri zápche.
- zlepšuje zrak a zdravie pokožky: vitamín A podporuje zdravie očí a zvyšuje pružnosť pokožky.
- upokojuje nervový systém: horčík pomáha bojovať proti stresu a nespavosti.
- pomáha odstraňovať toxíny: antioxidanty neutralizujú škodlivé látky a spomaľujú proces starnutia.
Hoci sú persimmons užitočné, nie každý ich môže jesť. Niektorí ľudia by sa kvôli zdravotným problémom mali tomuto ovociu úplne vyhýbať, iní by ho mali konzumovať s mierou.
Neodporúča sa konzumovať persimmons
- ľuďom s cukrovkou: persimmons majú vysoký obsah prírodných cukrov, ktoré môžu zvýšiť hladinu glukózy v krvi;
- po operácii čriev alebo žalúdka: persimóny môžu byť ťažko stráviteľné;
- malé deti do 3 rokov – kvôli riziku alergií a ťažkostiam s trávením.
