Vitamínová bomba alebo nebezpečné ovocie: persimón je dobrý pre koho je užitočný a pre koho môže spôsobiť problémy.

Foto: z otvorených zdrojov

Persimmons sú jesennou superpotravinou bohatou na vitamíny

Sezóna perzímón je v plnom prúde. Toto ovocie je skutočným jesenným pokladom, pretože má mnoho užitočných vlastností. Persimón je bohatý na vitamíny A, C, E, P. Obsahuje draslík, horčík, železo, jód a antioxidanty. Aký je prínos persimmons, kto ho môže používať, a kto nie, sa dočítate v materiáli TSN.ua.

Najlepšie je jesť zrelé a mäkké plody persimmónu. Zdravotníci však radia neprejedať sa: jeden alebo dva plody denne úplne stačia.

Výhody persimmons

  • podporuje imunitu: vďaka veľkému množstvu vitamínu C pomáhajú persimmons telu bojovať proti vírusom a prechladnutiu.
  • zlepšuje činnosť srdca: draslík a horčík normalizujú tlak a posilňujú cievy.
  • má pozitívny vplyv na trávenie: vláknina stimuluje črevá a pomáha pri zápche.
  • zlepšuje zrak a zdravie pokožky: vitamín A podporuje zdravie očí a zvyšuje pružnosť pokožky.
  • upokojuje nervový systém: horčík pomáha bojovať proti stresu a nespavosti.
  • pomáha odstraňovať toxíny: antioxidanty neutralizujú škodlivé látky a spomaľujú proces starnutia.

Hoci sú persimmons užitočné, nie každý ich môže jesť. Niektorí ľudia by sa kvôli zdravotným problémom mali tomuto ovociu úplne vyhýbať, iní by ho mali konzumovať s mierou.

Neodporúča sa konzumovať persimmons

  1. ľuďom s cukrovkou: persimmons majú vysoký obsah prírodných cukrov, ktoré môžu zvýšiť hladinu glukózy v krvi;
  2. po operácii čriev alebo žalúdka: persimóny môžu byť ťažko stráviteľné;
  3. malé deti do 3 rokov – kvôli riziku alergií a ťažkostiam s trávením.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život