Foto: z otvorených zdrojov
Tekvicové a slnečnicové semená obsahujú významné množstvo troch živín
Tekvicové a slnečnicové semienka sa pridávajú do šalátov, zmesí na občerstvenie a smoothies, aby obohatili naše jedlá o živiny. Môžu byť aj chutným samostatným občerstvením. Píše o tom portál Prevention.
„Sú obľúbené u väčšiny odborníkov na výživu, pretože obsahujú zdravé tuky, vlákninu a výborne chutia,“ povedal pre Prevention jeden z odborníkov Cooper Clinic.
Ak teda chcete zvýšiť príjem vlákniny, bielkovín a horčíka, tekvicové a slnečnicové semienka obsahujú významné množstvo všetkých troch zložiek, ale vynára sa otázka, ktoré z nich je najlepšie konzumovať.
Vláknina
„Dostatok vlákniny sa nemusí zdať ako priorita, pokiaľ ide o výživu. Vláknina však zohráva dôležitú úlohu pri výžive prospešných črevných baktérií, zlepšuje pravidelnosť stolice, pomáha nám zostať sýtymi a spokojnými po jedle a znižuje riziko srdcových ochorení, cukrovky 2. typu a obezity,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Tanya B. Freirich, R.D.
Podľa USDA FoodData Central majú slnečnicové semienka približne 11,1 gramu vlákniny na 100 gramov, zatiaľ čo tekvicové semienka obsahujú približne 6,5 gramu.
„To znamená, že ak je vaším hlavným cieľom konzumácia vlákniny, slnečnicové semienka jej obsahujú viac v jednom súste. Tekvicové semienka sú však tiež dôležitým zdrojom vlákniny a oba druhy semienok vám môžu pomôcť dosiahnuť dennú dávku (22-34 gramov vlákniny denne pre väčšinu dospelých),“ dodáva sa v článku.
Preto sú v tomto prípade víťazom slnečnicové semienka.
Bielkoviny
Keď myslíme na bielkoviny, vybaví sa nám mäso, vajcia a mliečne výrobky, nie semená. Aj tie však môžu byť skvelým zdrojom bielkovín a sú veľmi prospešné pre tých, ktorí sa stravujú rastlinnou stravou.
„Zvýšením príjmu semienok zvýšite aj príjem rastlinných bielkovín a prospešných linolových mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak, zlepšujú hladinu cholesterolu a stabilizujú hladinu cukru v krvi,“ ubezpečila odborníčka na výživu Meridan Zernerová.
Pokiaľ ide o čísla, tekvicové semienka obsahujú približne 29,8 g bielkovín na 100 gramov, zatiaľ čo slnečnicové semienka obsahujú 19,3 g na 100 gramov. Preto sú tu víťazom tekvicové semienka.
Horčík
„Horčík je nielen dôležitým elektrolytom pre fungovanie nášho tela, ale znižuje aj riziko srdcových ochorení, pomáha znižovať krvný tlak, je nevyhnutný pre zdravie kostí a reguláciu hladiny cukru v krvi,“ dodal Freirich.
Z tohto dôvodu tekvicové semienka v tomto ohľade vyhrávajú.
„Jadrá tekvicových semien obsahujú približne 550 mg horčíka na 100 gramov, zatiaľ čo jadrá slnečnicových semien obsahujú približne 129 mg na 100 gramov. To je významný rozdiel a znamená, že tekvicové semienka sú jednou z potravín s najvyšším obsahom horčíka, ktoré môžete pridať do jedla,“ radí publikácia.
Tekvicové aj slnečnicové semienka majú teda mnoho zdravotných výhod. Ak potrebujete viac vlákniny, bielkovín alebo horčíka, môžete uprednostniť to, ktoré obsahuje viac danej živiny.
Ak však chcete vyvážiť svoj jedálniček, Zerner odporúča diverzifikovať príjem semien, aby ste využili „jedinečné zdravotné výhody“ oboch druhov.
„Posypaním šalátov slnečnicovými semienkami, ich pridaním do zmesi sušeného ovocia alebo zmiešaním s jogurtom získate zdravú dávku selénu a vitamínu E,“ ubezpečila.
Podľa Freirichovej jedna štúdia „spája najmä slnečnicové semienka so zníženým rizikom zvýšenej hladiny glukózy pri cukrovke vďaka obsahu polyfenolov, ktoré pomáhajú znižovať inzulínovú rezistenciu“, a iná štúdia zistila, „že zvýšená konzumácia tekvicových semienok súvisí so zníženým rizikom rakoviny prsníka“.
„Vždy hľadám spôsoby, ako pomôcť svojim pacientom znížiť zápal, a štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú viac semien, najmä slnečnicových, majú tendenciu mať nižšiu mieru zápalu,“ dodal Gerber.
