Foto: z otvorených zdrojov
Počas choroby sa môže znížiť chuť do jedla, čo sťažuje príjem živín potrebných na zotavenie
Kuracia polievka s rezancami podporuje organizmus počas prechladnutia a zabraňuje dehydratácii. Ako takúto polievku pripraviť čo najzdravšie – prečítajte si v materiáli nižšie. Informuje o tom stránka Verywell health.
Dlhodobá hydratácia
Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádza, že počas choroby sa môže znížiť chuť do jedla, čo sťažuje príjem živín potrebných na zotavenie.
Porcia kuracej polievky s rezancami pomôže telu získať živiny a tekutiny vo forme, ktorú dokáže ľahko spracovať.
Teplá kuracia polievka s rezancami je ľahko stráviteľná potravina, ktorá dodáva telu vodu a elektrolyty, ako je sodík, horčík a draslík. Tieto živiny vás hydratujú a pomáhajú udržiavať rovnováhu elektrolytov počas horúčky alebo choroby.
Rýchlejšie hojenie a zotavenie
Na webovej stránke Frontiersin sa uvádza, že kuracie mäso je vynikajúcim zdrojom chudých bielkovín s nízkym obsahom tuku. Bielkoviny poskytujú esenciálne aminokyseliny, ktoré podporujú imunitný systém a sú potrebné na tvorbu protilátok, bielkovín, ktoré pomáhajú chrániť telo pred infekciami.
Pridanie zeleniny do kuracej polievky s rezancami podporuje zdravý imunitný systém v boji proti infekciám. Zložky, ako je mrkva, zeler a cibuľa, môžu telu dodať vitamíny, napríklad vitamín A, ktorý pomáha regulovať imunitnú aktivitu, a vitamín C, ktorý môže pomôcť znížiť zápal.
Konzumácia polievok na báze kuracieho mäsa sa spája s miernym znížením závažnosti príznakov. Môže tiež skrátiť trvanie príznakov približne o 1 – 2 dni.
Zmiernenie príznakov
Podľa MedlinePlus môže kuracia polievka s rezancami priniesť výraznú úľavu od príznakov, ako sú:
- upchatie nosa – para a teplo z kuracej polievky môžu pomôcť znížiť upchatie nosa, čo vám umožní voľnejšie dýchať.
- kašeľ a bolesť hrdla – okrem tepla pomáhajú tekutiny v polievke riediť hlieny, čo môže zmierniť kašeľ alebo bolesť hrdla.
Ako si pripraviť zdravšiu polievku
Varte doma
Varenie polievky doma môže pomôcť kontrolovať zložky a obsah soli.
Viac zeleniny
Pridaním rôznych druhov zeleniny, ako je mrkva, zeler, cibuľa a iné, zvýšite obsah vitamínov a antioxidantov v polievke. Viac živín môže poskytnúť viac výhod.
Príjem sacharidov a vlákniny
Bežné rezance môžu poskytnúť rýchlu dávku energie. Ak chcete zlepšiť pocit sýtosti, môžete zvážiť použitie celozrnných rezancov alebo rezancov s vysokým obsahom vlákniny, prípadne pridať strukoviny alebo obilniny.
