Aké zmeny nastanú v tele, ak budete jesť cibuľu každý deň: odborníci pomenovali 8 výhod

Foto: z otvorených zdrojov

Konzumácia cibule nielenže ničí baktérie, ale pomáha aj chudnúť a kontrolovať hladinu cukru v krvi

Cibuľa nielenže dodáva jedlám chuť, ale je tiež bohatá na antioxidanty a rastlinné zlúčeniny, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom a podporujú imunitný systém, uvádza verywellhealth.

Publikácia uvádza, že cibuľa má 8 zdraviu prospešných účinkov na ľudský organizmus:

1. Zabíja baktérie

Cibuľa dokáže zabiť 3 druhy baktérií naraz:

  • Escherichia coli (E. coli);
  • Staphylococcus aureus (S. aureus);
  • Bacillus cereus.

Podľa štúdie môže kvercetín, jeden z flavonoidov nachádzajúcich sa v cibuli, inhibovať rast mnohých druhov baktérií.

2. Pomáha v boji proti zápalom

Je bohatým zdrojom flavonoidov (ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele), ako je kvercetín.

Uskutočnilo sa niekoľko štúdií na ľuďoch, ktoré skúmali vzťah medzi hladinou kvercetínu a imunomodulačnými účinkami. Štúdia z roku 2016 potvrdila prínos zvýšeného príjmu kvercetínu.

3. má antioxidačné vlastnosti

Spolu s ďalšími druhmi zeleniny rodu Allium (ako sú cesnak, pór a šalotka) obsahuje cibuľa:

  1. Flavanoidy;
  2. Glutatión;
  3. Zlúčeniny selénu;
  4. Vitamín E a C.

V publikácii sa uvádza, že všetky tieto zložky prispievajú k antioxidačným vlastnostiam cibule.

4. Pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi

V štúdiách na zvieratách sa preukázalo, že cibuľový extrakt Allium cepa výrazne znižuje vysokú hladinu glukózy (cukru) v krvi. Ak sa cibuľový extrakt a antidiabetický liek metformín užívajú súčasne, hladina cukru v krvi nalačno sa môže znížiť o 35 – 50 % v závislosti od dávky.

V publikácii sa uvádza, že ide o sľubný výsledok, najmä vzhľadom na dostupnosť a bezpečnosť cibule.

5. Podporuje pevnosť kostí

Štúdie preukázali, že peptid GPCS, ktorý sa nachádza v cibuli, zabraňuje odbúravaniu kostí, znižuje úbytok kostnej hmoty a znižuje riziko zlomenín.

6. Priaznivo pôsobí na tráviaci systém

Cibuľa je jednou z najlepších probiotických potravín, ktoré chránia črevnú sliznicu. Obsahuje inulín, prebiotickú zlúčeninu, ktorá podporuje zdravý rast črevných baktérií.

7. Má mnoho prospešných vlastností

Cibuľa je veľmi výživná potravina, ktorá môže prispieť k zdravej výžive. 1/2 šálky surovej cibule má len 30 kalórií, 0 g tuku, 7 g sacharidov, 1 g bielkovín, ako aj železo, draslík, vápnik, vitamín C a B6, kyselinu listovú, zinok a selén.

8. Podporuje kontrolu hmotnosti

Nadmerná hmotnosť súvisí s metabolickými a zápalovými zmenami, ktoré sú dôsledkom konzumácie vysokého množstva nasýtených tukov. Pridaním cibule do jedálnička môžete výrazne znížiť telesnú hmotnosť, množstvo telesného tuku a triglyceridov v krvi.

Tipy na konzumáciu cibule

V publikácii sa uvádza, že cibuľa je prospešná v surovom aj varenom stave. Varením cibule sa však znižuje množstvo tiosulfinátov, zlúčenín, ktoré cibuli dodávajú antimikrobiálne, antimykotické a antibiotické vlastnosti.

Štúdia zároveň ukázala, že ak sa cibuľa pred varením nakrája, zachová si svoje prospešné vlastnosti.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život