Foto: z otvorených zdrojov
Konzumácia cibule nielenže ničí baktérie, ale pomáha aj chudnúť a kontrolovať hladinu cukru v krvi
Cibuľa nielenže dodáva jedlám chuť, ale je tiež bohatá na antioxidanty a rastlinné zlúčeniny, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom a podporujú imunitný systém, uvádza verywellhealth.
Publikácia uvádza, že cibuľa má 8 zdraviu prospešných účinkov na ľudský organizmus:
1. Zabíja baktérie
Cibuľa dokáže zabiť 3 druhy baktérií naraz:
- Escherichia coli (E. coli);
- Staphylococcus aureus (S. aureus);
- Bacillus cereus.
Podľa štúdie môže kvercetín, jeden z flavonoidov nachádzajúcich sa v cibuli, inhibovať rast mnohých druhov baktérií.
2. Pomáha v boji proti zápalom
Je bohatým zdrojom flavonoidov (ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele), ako je kvercetín.
Uskutočnilo sa niekoľko štúdií na ľuďoch, ktoré skúmali vzťah medzi hladinou kvercetínu a imunomodulačnými účinkami. Štúdia z roku 2016 potvrdila prínos zvýšeného príjmu kvercetínu.
3. má antioxidačné vlastnosti
Spolu s ďalšími druhmi zeleniny rodu Allium (ako sú cesnak, pór a šalotka) obsahuje cibuľa:
- Flavanoidy;
- Glutatión;
- Zlúčeniny selénu;
- Vitamín E a C.
V publikácii sa uvádza, že všetky tieto zložky prispievajú k antioxidačným vlastnostiam cibule.
4. Pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi
V štúdiách na zvieratách sa preukázalo, že cibuľový extrakt Allium cepa výrazne znižuje vysokú hladinu glukózy (cukru) v krvi. Ak sa cibuľový extrakt a antidiabetický liek metformín užívajú súčasne, hladina cukru v krvi nalačno sa môže znížiť o 35 – 50 % v závislosti od dávky.
V publikácii sa uvádza, že ide o sľubný výsledok, najmä vzhľadom na dostupnosť a bezpečnosť cibule.
5. Podporuje pevnosť kostí
Štúdie preukázali, že peptid GPCS, ktorý sa nachádza v cibuli, zabraňuje odbúravaniu kostí, znižuje úbytok kostnej hmoty a znižuje riziko zlomenín.
6. Priaznivo pôsobí na tráviaci systém
Cibuľa je jednou z najlepších probiotických potravín, ktoré chránia črevnú sliznicu. Obsahuje inulín, prebiotickú zlúčeninu, ktorá podporuje zdravý rast črevných baktérií.
7. Má mnoho prospešných vlastností
Cibuľa je veľmi výživná potravina, ktorá môže prispieť k zdravej výžive. 1/2 šálky surovej cibule má len 30 kalórií, 0 g tuku, 7 g sacharidov, 1 g bielkovín, ako aj železo, draslík, vápnik, vitamín C a B6, kyselinu listovú, zinok a selén.
8. Podporuje kontrolu hmotnosti
Nadmerná hmotnosť súvisí s metabolickými a zápalovými zmenami, ktoré sú dôsledkom konzumácie vysokého množstva nasýtených tukov. Pridaním cibule do jedálnička môžete výrazne znížiť telesnú hmotnosť, množstvo telesného tuku a triglyceridov v krvi.
Tipy na konzumáciu cibule
V publikácii sa uvádza, že cibuľa je prospešná v surovom aj varenom stave. Varením cibule sa však znižuje množstvo tiosulfinátov, zlúčenín, ktoré cibuli dodávajú antimikrobiálne, antimykotické a antibiotické vlastnosti.
Štúdia zároveň ukázala, že ak sa cibuľa pred varením nakrája, zachová si svoje prospešné vlastnosti.
