Čo je dobré pre zdravie srdca: vedci radia, ktoré orechy jesť

Foto: z otvorených zdrojov

Pravidelná konzumácia orechov, vrátane mandlí a pekanových orechov, je spojená s mnohými zdravotnými výhodami

Mandle a pekanové orechy sú bohaté na nenasýtené tuky a sú zdrojom bielkovín, vlákniny a ďalších dôležitých živín. Mandle a pekanové orechy majú podobné zdravotné účinky, ale môžu sa líšiť zložením živín, píše portál Verywellhealth.

Mandle alebo pekanové orechy: ktorý orech je zdravší

Pekanové orechy sú kalorickejšie a obsahujú viac zdravých tukov. Mandle obsahujú viac bielkovín, vápnika a vitamínu E.

Hlavné nutričné hodnoty 30 g mandlí (približne 23 celých jadier) v porovnaní s 30 g pekanových orechov (približne 19 polovičiek) zahŕňajú nasledovné:

  • Mandle (30 g) / Pekanové orechy (30 g)
  • Kalórie: 164 / 196;
  • Bielkoviny: 6,01 g / 2,6 g;
  • Tuky (prevažne nenasýtené): 14,1 g / 20,4 g;
  • Sacharidy: 6,12 g / 3,94 g;
  • Vláknina: 3,5 g / 2,72 g;
  • Cukor: 1,32 g / 1,12 g;
  • Vápnik: 76,3 mg / 19,8 mg;
  • Horčík: 76,6 mg / 34,4 mg;
  • Fosfor: 136 mg / 78,5 mg;
  • Draslík 208 mg / 116 mg;
  • Foláty 12,5 mcg / 6,24 mcg;
  • Vitamín E 7,26 mg / 0,397 mg.

Zdravotné účinky mandlí a pekanových orechov

Pravidelná konzumácia orechov vrátane mandlí a pekanových orechov sa spája s mnohými zdravotnými výhodami, ako sú napr:

  1. podpora zdravia srdca;
  2. zníženie úmrtnosti zo všetkých príčin;
  3. zníženie hladiny „zlého“ cholesterolu;
  4. pomoc pri regulácii telesnej hmotnosti vrátane nasýtenia;
  5. zníženie rizika vzniku cukrovky 2. typu;
  6. udržiavanie zdravej pokožky;
  7. prospešné živiny.

Konkrétne množstvo každého z nich sa líši v závislosti od druhu orecha, ale mandle a pekanové orechy obsahujú zdraviu prospešné živiny, ako napr:

  • Mononenasýtené tuky: pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu;
  • Bielkoviny: pomáhajú zasýtiť, budovať a udržiavať svaly, kosti, pokožku a nechty;
  • Vápnik: pomáha posilňovať kosti a zuby;
  • Vitamín E: chráni bunky pred poškodením;
  • Vláknina: podporuje pocit sýtosti, zdravie tráviaceho traktu a kontrolu hladiny cukru v krvi;
  • Draslík: pomáha regulovať krvný tlak a je dôležitý pre zdravie srdca;
  • Fosfor: pomáha posilňovať kosti a zuby a podieľa sa na ukladaní a využívaní energie v tele;
  • Riboflavín: pomáha premieňať potravu na energiu a zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe červených krviniek;
  • Železo: prenáša kyslík do telesných buniek a podieľa sa na výrobe energie;
  • Horčík: pomáha regulovať funkciu svalov a nervov, krvný tlak a hladinu cukru v krvi;
  • Antioxidanty: pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a zápalmi.

Bezpečnostné opatrenia pri konzumácii orechov

Pri zaraďovaní mandlí a pekanových orechov do jedálnička dbajte na nasledujúce opatrenia:

Dávajte si pozor na veľkosť porcie a snažte sa skonzumovať 30 až 60 g denne. Dôležité je tiež vyberať orechy bez akýchkoľvek prídavných látok.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život