Foto: z otvorených zdrojov
Pravidelná konzumácia orechov, vrátane mandlí a pekanových orechov, je spojená s mnohými zdravotnými výhodami
Mandle a pekanové orechy sú bohaté na nenasýtené tuky a sú zdrojom bielkovín, vlákniny a ďalších dôležitých živín. Mandle a pekanové orechy majú podobné zdravotné účinky, ale môžu sa líšiť zložením živín, píše portál Verywellhealth.
Mandle alebo pekanové orechy: ktorý orech je zdravší
Pekanové orechy sú kalorickejšie a obsahujú viac zdravých tukov. Mandle obsahujú viac bielkovín, vápnika a vitamínu E.
Hlavné nutričné hodnoty 30 g mandlí (približne 23 celých jadier) v porovnaní s 30 g pekanových orechov (približne 19 polovičiek) zahŕňajú nasledovné:
- Mandle (30 g) / Pekanové orechy (30 g)
- Kalórie: 164 / 196;
- Bielkoviny: 6,01 g / 2,6 g;
- Tuky (prevažne nenasýtené): 14,1 g / 20,4 g;
- Sacharidy: 6,12 g / 3,94 g;
- Vláknina: 3,5 g / 2,72 g;
- Cukor: 1,32 g / 1,12 g;
- Vápnik: 76,3 mg / 19,8 mg;
- Horčík: 76,6 mg / 34,4 mg;
- Fosfor: 136 mg / 78,5 mg;
- Draslík 208 mg / 116 mg;
- Foláty 12,5 mcg / 6,24 mcg;
- Vitamín E 7,26 mg / 0,397 mg.
Zdravotné účinky mandlí a pekanových orechov
Pravidelná konzumácia orechov vrátane mandlí a pekanových orechov sa spája s mnohými zdravotnými výhodami, ako sú napr:
- podpora zdravia srdca;
- zníženie úmrtnosti zo všetkých príčin;
- zníženie hladiny „zlého“ cholesterolu;
- pomoc pri regulácii telesnej hmotnosti vrátane nasýtenia;
- zníženie rizika vzniku cukrovky 2. typu;
- udržiavanie zdravej pokožky;
- prospešné živiny.
Konkrétne množstvo každého z nich sa líši v závislosti od druhu orecha, ale mandle a pekanové orechy obsahujú zdraviu prospešné živiny, ako napr:
- Mononenasýtené tuky: pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu;
- Bielkoviny: pomáhajú zasýtiť, budovať a udržiavať svaly, kosti, pokožku a nechty;
- Vápnik: pomáha posilňovať kosti a zuby;
- Vitamín E: chráni bunky pred poškodením;
- Vláknina: podporuje pocit sýtosti, zdravie tráviaceho traktu a kontrolu hladiny cukru v krvi;
- Draslík: pomáha regulovať krvný tlak a je dôležitý pre zdravie srdca;
- Fosfor: pomáha posilňovať kosti a zuby a podieľa sa na ukladaní a využívaní energie v tele;
- Riboflavín: pomáha premieňať potravu na energiu a zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe červených krviniek;
- Železo: prenáša kyslík do telesných buniek a podieľa sa na výrobe energie;
- Horčík: pomáha regulovať funkciu svalov a nervov, krvný tlak a hladinu cukru v krvi;
- Antioxidanty: pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a zápalmi.
Bezpečnostné opatrenia pri konzumácii orechov
Pri zaraďovaní mandlí a pekanových orechov do jedálnička dbajte na nasledujúce opatrenia:
Dávajte si pozor na veľkosť porcie a snažte sa skonzumovať 30 až 60 g denne. Dôležité je tiež vyberať orechy bez akýchkoľvek prídavných látok.
