Výživa má priamy vplyv na starnutie organizmu, tvrdia odborníci na výživu
Výživa má priamy vplyv na starnutie organizmu. Správne živiny zvyšujú energiu a chránia pred chronickými ochoreniami. Neexistuje jediná „diéta dlhovekosti“, ale konzumáciou superpotravín – potravín bohatých na určité prospešné látky – možno spomaliť starnutie, píše Real Simple.
Superpotraviny obsahujú mnoho živín – vitamíny, minerály, antioxidanty – takže ich konzumácia je rozumný spôsob, ako zlepšiť zdravie svojho tela.
„Hoci neexistuje jednotná definícia superpotraviny, väčšina potravín dostala toto pomenovanie vďaka obsahu antioxidantov, schopnosti znižovať riziko ochorení, profilu mastných kyselín a/alebo vysokému obsahu vlákniny. Všetky tieto výhody môžu viesť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu, ktorý sa stáva ešte dôležitejším, keď starneme a sme náchylnejší na choroby,“ vysvetľuje doktorka Dru Rosalesová, registrovaná dietologička.
Na základe názorov odborníkov na výživu publikácia vymenovala 9 superpotravín, ktoré vám môžu pomôcť pridať viac rokov života.
1. Kimchi
Okrem množstva probiotík kimči obsahuje aj antioxidanty, vlákninu a kombináciu kľúčových živín, ako sú vitamíny A a C, železo a draslík.
Podľa odborníčky na výživu Leny Bakovichovej probiotiká podporujú zdravý črevný mikrobióm, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri znižovaní zápalov, posilňovaní imunity a dokonca ovplyvňuje náladu.
„Okrem toho antioxidanty a vitamíny A a C v kimčé pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu, podporujú prevenciu chronických ochorení, a tým potenciálne podporujú dlhovekosť,“ dodala.
2. Kurkuma v prášku
Pravidelná konzumácia kurkumínu, účinnej zlúčeniny, ktorá dáva kurkume zlatistý odtieň, má podľa Rosalesa množstvo zdravotných výhod. Vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam môže kurkumín neutralizáciou škodlivých voľných radikálov kontrolovať alebo dokonca predchádzať ochoreniam, ako sú skleróza multiplex, artritída a epilepsia. Je tiež schopný poskytnúť ochranu pred Alzheimerovou chorobou.
„Keďže kurkumín sa najlepšie vstrebáva s čiernym korením, je rozumné ich pri varení kombinovať, aby sa maximalizovali ich prínosy,“ poznamenala odborníčka na výživu.
3. čučoriedky
Len jedna šálka čerstvých čučoriedok poskytuje solídnu dávku vitamínov C, K a mangánu. Jedinečnosť čučoriedok však spočíva vo vysokej koncentrácii antokyánov, prírodných zlúčenín, ktoré im dodávajú tmavomodrú farbu.
Podľa Rosalesa štúdia na stránkach Národnej lekárskej knižnice hovorí, že konzumácia antokyánov znižuje riziko srdcového infarktu o 25-32 %, riziko nárastu hmotnosti v priebehu času a znižuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu o 26 %.
„Antioxidanty obsiahnuté v čučoriedkach, najmä vitamíny C a K a mangán, pomáhajú bojovať proti zápalom a môžu skutočne spomaliť proces starnutia,“ poznamenal Rosales.
4 – Avokádo
Avokádo, bohaté na srdcu prospešnú kyselinu olejovú, poskytuje aj významnú dávku vlákniny a množstvo mikroživín: vitamíny E a K rozpustné v tukoch, vitamíny skupiny B, draslík.
„Mononenasýtené tuky v avokáde pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, čím podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému. Antioxidačné vitamíny, ako sú E a C, ktoré sa nachádzajú v avokáde, pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu, chránia integritu buniek a potenciálne podporujú zdravie pokožky,“ vysvetlil Bakovič.
5. Špenát
Tieto zelené listy sú bohaté na vlákninu, ktorá je zdravá pre črevá, a obsahujú kľúčové živiny: železo, horčík, mangán, vitamíny A a C.
„Antioxidanty v špenáte, konkrétne luteín a zeaxantín, sú dobré pre zdravie očí a môžu pomôcť znížiť riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie,“ uviedol Bakovich s tým, že tie isté zlúčeniny môžu podporovať aj kognitívne funkcie, čo je pre ľudí vo vyššom veku obzvlášť dôležité.
Aby ste zo špenátu získali čo najväčší úžitok, je dôležité kombinovať správne potraviny.
„Ak sa špenát skombinuje s celými potravinami s vysokým obsahom vitamínu C, ako sú citrusové plody alebo paprika, vstrebávanie železa aj vitamínu C v týchto potravinách sa synergicky zvýši,“ uviedla odborníčka na výživu.
6. Kapusta
Kapusta si vyslúžila status superpotraviny vďaka pôsobivému množstvu základných živín, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom a podporujú životne dôležité telesné funkcie.
„Vitamíny A, C a K podporujú zdravie imunitného systému, syntézu kolagénu a pevnosť kostí, čo sú kľúčové faktory pri prevencii zhoršovania stavu kostí v dôsledku starnutia,“ vysvetľuje lekárka a registrovaná dietologička Trista Bestová.
Dodala, že kapusta obsahuje aj mangán, minerál, ktorý podporuje metabolizmus a antioxidačnú obranu. Okrem toho má táto zelenina primerané množstvo vápnika, draslíka a horčíka, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca, funkciu svalov a udržiavanie hustoty kostí.
7. Šošovica
Šošovica obsahuje kyseliny listové, železo, horčík, draslík, zinok, ako aj antioxidanty a polyfenoly, ktoré spoločne zmierňujú zápaly, podporujú zdravie srdca, svalovú hmotu a znižujú riziko chronických ochorení.
„Vysoký obsah vlákniny pomáha znižovať hladinu cholesterolu a stabilizovať hladinu cukru v krvi, zatiaľ čo rastlinné bielkoviny pomáhajú zachovať svaly s pribúdajúcim vekom,“ uviedol Best. Vysvetlila, že foláty a železo sú nevyhnutné pre zdravú krv a hladinu energie, znižujú únavu a udržiavajú kognitívne funkcie.
„Antioxidanty a minerálne látky, ako je horčík a zinok, pomáhajú bojovať proti zápalom a oxidačnému stresu, ktoré prispievajú k zhoršovaniu stavu súvisiaceho s vekom,“ zdôraznila odborníčka a dodala, že šošovicu by ste nemali prevárať, aby sa zachovali jej živiny.
8. Semienka chia
Chia semienka sú bohaté na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vápnik, horčík a antioxidanty. Podporujú dlhovekosť a zdravé starnutie, pretože posilňujú srdce, zmierňujú zápaly a podporujú pevnosť kostí.
„Vysoký obsah vlákniny napomáha tráveniu a stabilizuje hladinu cukru v krvi, čím znižuje riziko chronických ochorení, najmä cukrovky. Vápnik a horčík posilňujú kosti a antioxidanty chránia bunky pred oxidačným stresom, ktorý je hlavným faktorom starnutia a chorôb súvisiacich s vekom,“ vysvetľuje Best.
9. Tempeh
Tempeh je plný bielkovín, vlákniny, železa, zdravých tukov, najmä omega-3, ako aj horčíka, draslíka a vápnika. Podľa odborníkov na výživu živiny v tempehu spoločne podporujú dlhovekosť a zdravé starnutie.
„Vysokokvalitné rastlinné bielkoviny pomáhajú udržiavať svalovú hmotu, ktorá s vekom prirodzene klesá, zatiaľ čo obsah vlákniny podporuje trávenie a pomáha predchádzať chronickým ochoreniam, najmä srdcovým chorobám a cukrovke 2. typu,“ hovorí Best.
Okrem toho hovorí, že probiotiká pochádzajúce z procesu fermentácie tempehu môžu byť prospešné pre zdravie čriev, čo súvisí so zlepšením imunitných funkcií a celkového zdravia s pribúdajúcim vekom. Vápnik a horčík v tempehu ďalej podporujú pevnosť kostí, čo je rozhodujúce pre prevenciu straty kostnej hmoty súvisiacej s vekom.
