Foto: z verejných zdrojov
Tento jablkový dezert sa stane jedným z vašich obľúbených
Jeseň môžeme nazvať obdobím pečenia jabĺk. Pripravili sme pre vás dokonalý recept na jablkový koláč, ktorý sa stane vaším obľúbeným jesenným dezertom. Je jednoduchý na prípravu, ale veľmi chutný, píše TSN.ua s odvolaním sa na recept od šéfkuchára Volodymyra Yaroslavského.
Recept
Zloženie
Na náplň:
- 1,3-1,4 kg jabĺk (najlepšie „Mutsu“ alebo „Golden“)
- 190 g cukru
- 60 g 82,5% masla
Na cesto:
- 210 g múky
- 140 g masla
- 60 g ľadovej vody
- citrónová šťava
- soľ
Príprava
- Všetky prísady musia byť studené. Do preosiatej múky nastrúhajte maslo na veľkom strúhadle. Robte to rýchlo, aby sa zmes nezahriala a maslo nezmäklo.
- Keď sú všetky kúsky v múke ako oblátky, zhromaždíme cesto na hromadu. Vnútro naplňte vodou okyslenou citrónom a soľou.
- Všetko spolu jemne premiešajte. Toto cesto sa niekedy nazýva rýchle lístkové cesto. Zvyšné kúsky masla dodajú cesto vrstvený efekt.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky.
- Pripravte si náplň. Jablká ošúpeme a nakrájame na štyri „plátky“.
- Na panvicu nasypeme cukor a počkáme, kým sa začne rozpúšťať. Potom pomaly miešajte stierkou, aby sa skaramelizovali.
- Potom panvicu odstavte a pridajte kúsok masla.
- Keď sa maslo rozpustí, nalejte túto zmes do formy na pečenie. Na karamelovú zmes poukladajte plátky jabĺk vedľa seba.
- Cesto vyberieme z chladničky. Začnite ho váľať a preložte ho na polovicu ako lístkové cesto. Urobte to trikrát alebo štyrikrát. Potom ho rozvaľkajte a položte na jablká.
- Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 175-180 stupňov. Pečieme približne 30-35 minút.
