Foto: z otvorených zdrojov
Tajomstvom skutočnej chuti sú kvalitné sušené huby a trochu trpezlivosti počas dusenia.
Galícijská kuchyňa je skutočnou pokladnicou chutí, vôní a tradícií, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. A medzi jej kulinárskymi skvostami má osobitné miesto hubová machanka.
Ide o bohatú omáčku, ktorá sa tradične pripravuje na Štedrý deň a podáva sa so zemiakmi, plnenou kapustou, knedľou a mäsom. Na stránke mil_alexx_pp sa dozviete, ako si túto galícijskú dobrotu pripraviť doma, aby vám každá lyžička dodala teplo a chuť lesa.
Recept
Ingrediencie:
- sušené huby 60 g
- cibuľa 150 g
- múka 2 PL.
- kyslá smotana alebo smotana 3 PL.
- cesnakové korenie
- soľ
- korenie
- 20 ml oleja
- voda 700-800 ml
- knedle (na podávanie)
Varenie
- Sušené huby zalejte vriacou vodou a nechajte 25 minút odstáť. Potom ich sceďte z vývaru, ale vodu nevylievajte, bude základom chuti. Nakrájajte huby na kúsky.
- Do panvice nalejte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a na strednom ohni ju smažte asi 6 minút dozlatista.
- Na suchej panvici na silnom ohni za stáleho miešania opražte múku, kým nezhnedne.
- Osmaženú múku pridajte do hubového vývaru a dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladká zmes. Tekutinu s múkou prelejeme cez sitko do panvice, aby sme zabránili vzniku hrudiek.
- Do panvice pridajte pripravené huby, soľ, korenie a sušený cesnak. Dusíme na miernom ohni 20-25 minút.
- Zároveň uvarte knedle, aby boli pripravené na podávanie.
- Prilejeme niekoľko lyžíc kyslej smotany alebo smotany a za stáleho miešania varíme ďalších 10-12 minút.
Hubová mačanka je vynikajúca s horúcimi zemiakmi alebo knedľou, ale môže sa podávať aj s plnenou kapustou a mäsom. Tajomstvom skutočnej chuti sú kvalitné suché huby a trochu trpezlivosti vo fáze dusenia. Každá lyžica omáčky v sebe nesie chuť lesa a galícijských tradícií.
Hubová mačanka nie je len jedlo, ale súčasť kultúrneho dedičstva Galície. Spája generácie pri jednom stole, dodáva teplo a útulnosť a zároveň umožňuje pocítiť ukrajinskú kuchyňu v jej najúprimnejšej podobe. Skúste si túto omáčku pripraviť doma a aj obyčajný večer sa zmení na malý sviatok chutí.
