Hubová machanka: recept na tradičnú galicijskú omáčku, ktorá sa pripravuje na slávnostný stôl

Foto: z otvorených zdrojov

Tajomstvom skutočnej chuti sú kvalitné sušené huby a trochu trpezlivosti počas dusenia.

Galícijská kuchyňa je skutočnou pokladnicou chutí, vôní a tradícií, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. A medzi jej kulinárskymi skvostami má osobitné miesto hubová machanka.

Ide o bohatú omáčku, ktorá sa tradične pripravuje na Štedrý deň a podáva sa so zemiakmi, plnenou kapustou, knedľou a mäsom. Na stránke mil_alexx_pp sa dozviete, ako si túto galícijskú dobrotu pripraviť doma, aby vám každá lyžička dodala teplo a chuť lesa.

Recept

Ingrediencie:

  • sušené huby 60 g
  • cibuľa 150 g
  • múka 2 PL.
  • kyslá smotana alebo smotana 3 PL.
  • cesnakové korenie
  • soľ
  • korenie
  • 20 ml oleja
  • voda 700-800 ml
  • knedle (na podávanie)

Varenie

  1. Sušené huby zalejte vriacou vodou a nechajte 25 minút odstáť. Potom ich sceďte z vývaru, ale vodu nevylievajte, bude základom chuti. Nakrájajte huby na kúsky.
  2. Do panvice nalejte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a na strednom ohni ju smažte asi 6 minút dozlatista.
  3. Na suchej panvici na silnom ohni za stáleho miešania opražte múku, kým nezhnedne.
  4. Osmaženú múku pridajte do hubového vývaru a dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladká zmes. Tekutinu s múkou prelejeme cez sitko do panvice, aby sme zabránili vzniku hrudiek.
  5. Do panvice pridajte pripravené huby, soľ, korenie a sušený cesnak. Dusíme na miernom ohni 20-25 minút.
  6. Zároveň uvarte knedle, aby boli pripravené na podávanie.
  7. Prilejeme niekoľko lyžíc kyslej smotany alebo smotany a za stáleho miešania varíme ďalších 10-12 minút.

Hubová mačanka je vynikajúca s horúcimi zemiakmi alebo knedľou, ale môže sa podávať aj s plnenou kapustou a mäsom. Tajomstvom skutočnej chuti sú kvalitné suché huby a trochu trpezlivosti vo fáze dusenia. Každá lyžica omáčky v sebe nesie chuť lesa a galícijských tradícií.

Hubová mačanka nie je len jedlo, ale súčasť kultúrneho dedičstva Galície. Spája generácie pri jednom stole, dodáva teplo a útulnosť a zároveň umožňuje pocítiť ukrajinskú kuchyňu v jej najúprimnejšej podobe. Skúste si túto omáčku pripraviť doma a aj obyčajný večer sa zmení na malý sviatok chutí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život