Odborníci na výživu uviedli 3 prekvapivé zdravotné výhody datlí

Foto: z verejných zdrojov

Štúdia zistila, že denná konzumácia datlí môže pomôcť znížiť hladinu celkového cholesterolu

Datle sú bohatým zdrojom živín, ale aké sú ich zdravotné prínosy, nie každý vie. Odborníčka na výživu Amy Daviesová vysvetlila, aké sú zdravotné výhody datlí a či by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička, píše portál Prevention.

Zdravotné prínosy datlí

Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva päť stredne veľkých datlí obsahuje:

  • 277 kalórií;
  • 2 g bielkovín;
  • 0 g tuku;
  • 75 g sacharidov;
  • 7 g vlákniny.

Datle sú tiež bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.

Podľa USDA medzi ne patria:

  • 64 miligramov (mg) vápnika (6 % odporúčanej dennej dávky);
  • 54 mg horčíka (17 % odporúčanej dennej dávky);
  • 696 mg draslíka (27 % odporúčanej dennej dávky);
  • 1,61 mg niacínu (12 % odporúčanej dennej dávky).

Datle môžu podporiť zdravie srdca

„Datle sú bohaté na horčík, draslík a vlákninu, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý krvný tlak tým, že uvoľňujú cievy a normalizujú hladinu sodíka,“ uviedla odborníčka na výživu Michelle Rutensteinová.

Štúdia zistila, že každodenná konzumácia datlí môže pomôcť znížiť hladinu celkového cholesterolu a „zlého“ cholesterolu.

Datle pomáhajú v boji proti zápalom

„Datle sú tiež bohaté na antioxidanty vrátane flavonoidov, karotenoidov a fenolových kyselín, ktoré pomáhajú znižovať zápal, neutralizovať voľné radikály a chrániť cievy pred oxidačným poškodením,“ uviedol Rutenstein.

Podľa štúdie môžu najmä fenolové kyseliny blokovať aktivitu enzýmov spojených s rozvojom ochorení, ako je vysoký krvný tlak, metabolické poruchy a neurodegeneratívne ochorenia.

Nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi

Napriek vysokému obsahu sacharidov a cukru výskumy ukazujú, že datle nespôsobujú zvýšenie hladiny cukru v krvi tak, ako iné potraviny s vysokým obsahom cukru. Ba čo viac, podľa štúdie ju môžu dokonca pomáhať znižovať. Je to predovšetkým vďaka nízkemu glykemickému indexu datlí, uviedol Davis, čo znamená, že sa pomaly trávia a nemajú tendenciu spôsobovať prudký nárast cukru v krvi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život