Foto: z verejných zdrojov
Má viac vlákniny ako mnohé obilniny a z hľadiska obsahu antioxidantov na hmotnosť je popcorn dokonca pred ovocím a zeleninou.
Popcorn sa už dlho spája s kinami a vedrami chutného jedla pre dvoch. Vedecké dôkazy však naznačujú, že táto jednoduchá pochúťka na báze kukurice je jedným z najzdravších občerstvení, ak je správne pripravená. O siedmich zdravých výhodách vzdušnej kukurice hovorí RBC-Ukrajina s odkazom na príspevok odborníka na výživu a profesora Olega Šveca na Facebooku.
Ako užitočná je popcorn
Má viac vlákniny ako mnohé obilniny a z hľadiska obsahu antioxidantov na hmotnosť je popcorn dokonca pred ovocím a zeleninou.
Dve porcie (16 g) vzduchovej popcornu obsahujú len 62 kalórií, takmer 2,5 g vlákniny, 2 g bielkovín a menej ako jeden gram tuku, čo je ideálne pre tých, ktorí si strážia svoju hmotnosť a metabolizmus.
8 vedecky overených dôvodov, prečo zaradiť popcorn do svojho jedálnička
Zlepšuje trávenie
Vláknina vyživuje prospešné baktérie a pomáha predchádzať zápche. Zdravé črevá To je silný imunitný systém a lepšia nálada.
Podporuje kontrolu hmotnosti
Popcorn sa pomaly trávi a poskytuje dlhotrvajúci pocit sýtosti a jeho kyselina ferulová pomáha v boji proti obezite.
Stabilizuje hladinu cukru
Celozrnné výrobky, najmä popcorn, zabraňujú prudkému nárastu glukózy. To je dôležité pre ľudí s cukrovkou a prediabetom.
Znižuje riziko rakoviny
Antioxidanty a vláknina znižujú oxidačný stres a chránia DNA. Dokonca sa považuje za prospešnú pri znižovaní rizika rakoviny hrubého čreva a žalúdka.
Pomáha normalizovať krvný tlak
Kyselina ferulová má protizápalové účinky a vláknina sa spája s nižším krvným tlakom.
Znižuje hladinu cholesterolu
Rozpustná vláknina doslova odstraňuje z tela „zlý“ cholesterol, čím znižuje riziko infarktu a aterosklerózy.
Podporuje zdravie mozgu
Štúdie ukazujú, že kyselina ferulová spomaľuje rozvoj Alzheimerovej choroby a pravidelná konzumácia celozrnných obilnín zlepšuje kognitívne funkcie.
Nie každý popcorn je zdravý
Filmový popcorn, rovnako ako väčšina kúpených v obchode, obsahuje soľ, cukor, arómy a trans-tuky a stráca všetky pozitívne účinky.
Najzdravšou možnosťou je domáci popcorn:
- bez oleja alebo s minimálnym množstvom olivového alebo avokádového oleja
- bez pridaného cukru
- korenené alebo jemne ochutené
Väčšina popcornu zakúpeného v obchode obsahuje chemické prísady a sodík, preto je najlepšie kupovať obyčajné zrná a variť ich vo vzduchovom popovači, na panvici alebo v mikrovlnnej rúre.
