Popcorn je zdravší, ako si myslíte: 8 nečakaných výhod

Foto: z verejných zdrojov

Má viac vlákniny ako mnohé obilniny a z hľadiska obsahu antioxidantov na hmotnosť je popcorn dokonca pred ovocím a zeleninou.

Popcorn sa už dlho spája s kinami a vedrami chutného jedla pre dvoch. Vedecké dôkazy však naznačujú, že táto jednoduchá pochúťka na báze kukurice je jedným z najzdravších občerstvení, ak je správne pripravená. O siedmich zdravých výhodách vzdušnej kukurice hovorí RBC-Ukrajina s odkazom na príspevok odborníka na výživu a profesora Olega Šveca na Facebooku.

Ako užitočná je popcorn

Má viac vlákniny ako mnohé obilniny a z hľadiska obsahu antioxidantov na hmotnosť je popcorn dokonca pred ovocím a zeleninou.

Dve porcie (16 g) vzduchovej popcornu obsahujú len 62 kalórií, takmer 2,5 g vlákniny, 2 g bielkovín a menej ako jeden gram tuku, čo je ideálne pre tých, ktorí si strážia svoju hmotnosť a metabolizmus.

8 vedecky overených dôvodov, prečo zaradiť popcorn do svojho jedálnička

Zlepšuje trávenie

Vláknina vyživuje prospešné baktérie a pomáha predchádzať zápche. Zdravé črevá To je silný imunitný systém a lepšia nálada.

Podporuje kontrolu hmotnosti

Popcorn sa pomaly trávi a poskytuje dlhotrvajúci pocit sýtosti a jeho kyselina ferulová pomáha v boji proti obezite.

Stabilizuje hladinu cukru

Celozrnné výrobky, najmä popcorn, zabraňujú prudkému nárastu glukózy. To je dôležité pre ľudí s cukrovkou a prediabetom.

Znižuje riziko rakoviny

Antioxidanty a vláknina znižujú oxidačný stres a chránia DNA. Dokonca sa považuje za prospešnú pri znižovaní rizika rakoviny hrubého čreva a žalúdka.

Pomáha normalizovať krvný tlak

Kyselina ferulová má protizápalové účinky a vláknina sa spája s nižším krvným tlakom.

Znižuje hladinu cholesterolu

Rozpustná vláknina doslova odstraňuje z tela „zlý“ cholesterol, čím znižuje riziko infarktu a aterosklerózy.

Podporuje zdravie mozgu

Štúdie ukazujú, že kyselina ferulová spomaľuje rozvoj Alzheimerovej choroby a pravidelná konzumácia celozrnných obilnín zlepšuje kognitívne funkcie.

Nie každý popcorn je zdravý

Filmový popcorn, rovnako ako väčšina kúpených v obchode, obsahuje soľ, cukor, arómy a trans-tuky a stráca všetky pozitívne účinky.

Najzdravšou možnosťou je domáci popcorn:

  • bez oleja alebo s minimálnym množstvom olivového alebo avokádového oleja
  • bez pridaného cukru
  • korenené alebo jemne ochutené

Väčšina popcornu zakúpeného v obchode obsahuje chemické prísady a sodík, preto je najlepšie kupovať obyčajné zrná a variť ich vo vzduchovom popovači, na panvici alebo v mikrovlnnej rúre.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život