Foto: z otvorených zdrojov
Odborník vysvetlil, prečo by ste mali jesť skôr, aby ste schudli a zlepšili spánok
S nástupom kratších dní si naše vnútorné biologické hodiny alebo cirkadiánny rytmus vyžadujú úpravu času jedla. Odborníci na výživu odporúčajú posunúť čas večere na skoršiu časť dňa, aby sa zlepšil metabolizmus, spánok a celkové zdravie. Denník Daily Mail uvádza, že.
Profesorka Catherine Nortonová, docentka športovej a cvičebnej výživy na Univerzite v Limericku, vysvetlila, že zosúladenie času jedla s prirodzeným rytmom organizmu môže pomôcť udržať energiu a náladu.
Ideálny čas na večeru
Odborník upozorňuje, že v zime „je rovnako dôležité venovať pozornosť tomu, kedy jete, ako tomu, čo jete“. Trávenie, uvoľňovanie hormónov (vrátane tých, ktoré pomáhajú pri spánku) a spaľovanie kalórií totiž podliehajú cirkadiánnym rytmom.
Profesor Norton odporúča, aby sa večera skončila medzi 17.30 a 19.00 hod. Jedlo by sa malo podávať aspoň dve až tri hodiny pred spaním.
Vedecké dôkazy
Tieto tipy vychádzajú z rozvíjajúcej sa oblasti „chrononutrície“, ktorá skúma, ako čas jedla ovplyvňuje zdravie. Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí večerali o 22.00 hod., mali o 20 % vyššie hodnoty cukru v krvi a spálili o 10 % menej tukov ako tí, ktorí jedli o 18.00 hod. Veľký prehľad 29 štúdií zistil, že skoré jedenie a konzumácia väčšiny kalórií na začiatku dňa podporuje väčší úbytok hmotnosti, nižší krvný tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Okrem toho sa neskoré jedlá spájajú so zvýšeným rizikom obezity a cukrovky 2. typu. Hoci zosúladenie načasovania jedla s cirkadiánnym rytmom je sľubným spôsobom prevencie metabolických stavov, odborník upozorňuje na flexibilitu:
„Skutočným kľúčom je zámernosť – robiť rozhodnutia, ktoré slúžia vášmu zdraviu, a nie rigidné pravidlá, ktoré vytvárajú stres. Najzdravší rytmus je ten, ktorý harmonizuje s vašou biológiou aj životným štýlom,“ poznamenala Kathryn Nortonová.
Ak sa neskorému tréningu alebo večeri s priateľmi nedá vyhnúť, profesorka Nortonová radí zamerať sa na kvalitu jedla. Vyberajte si ľahšie, vyváženejšie jedlá a dbajte na to, aby ste si medzi jedlom a spaním urobili dvoj- až trojhodinovú prestávku.
