Foto: z otvorených zdrojov
Lenivá plnená kapusta na panvici a v hrnci bude rovnako chutná.
Pre mnohých ľudí je detstvo najlepším a bezstarostným obdobím. Často sa spája s niektorými sviatkami alebo jedlom, veď kto by zabudol na tie lenivé plnené kapustnice podľa babičkinho receptu, ktoré boli pripravené s láskou a teplom.
Pripravili sme dva chutné recepty na toto jedlo.
Lenivá plnená kapusta – recept na panvicu
Najskôr zvážte takýto variant tohto jednoduchého obeda alebo večere.
Ingrediencie:
- 250 gramov bielej kapusty;
- 300 gramov mletého mäsa;
- 100 gramov ryže;
- jedna mrkva;
- jedna cibuľa;
- jedna polievková lyžica paradajkového pretlaku;
- 200 mililitrov vody;
- rastlinný olej;
- soľ;
- korenie.
Príprava:
- Cibuľu a kapustu nakrájajte na stredne veľké kocky a mrkvu nastrúhajte. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom mrkvu a cibuľu. Nezabudnite ich miešať, aby sa zelenina rovnomerne opiekla.
- Keď sú opečené, pridajte mleté mäso. Dôležité je rozbiť ju na malé kúsky pomocou špachtle a neustále miešať, kým mäso nezmení farbu.
- Do panvice nasypeme umytú ryžu a zalejeme vodou. Pridáme paradajkový pretlak, korenie, kapustu a dobre premiešame. Keď pokrm zovrie, prikryte ho pokrievkou a stlmte ohrev na minimum. Takto lenivú plnenú kapustu varte na panvici asi hodinu.
- Pokrm podávajte s kyslou smotanou. Pre skrášlenie môžete vrch posypať nasekanými bylinkami.
Lenivá plnená kapusta v hrnci – jednoduchý recept
Tento pokrm môžete pripraviť aj v hlbšej nádobe, aby vám vystačil na viackrát alebo pre hostí.
Ingrediencie: 1:
- 400 gramov bielej kapusty;
- 600 gramov mletého mäsa;
- šálka ryže;
- stredne veľká cibuľa;
- jedno vajce;
- šesť polievkových lyžíc múky;
- šesť polievkových lyžíc kyslej smotany;
- tri polievkové lyžice paradajkového pretlaku;
- 100 mililitrov rastlinného oleja;
- soľ;
- korenie.
Príprava:
- Skôr ako začnete variť lenivú plnenú kapustu v hrnci, musíte si pripraviť produkty. Plnku môžete kúpiť alebo si ju vyrobiť doma. Ryža sa dobre umyje, zaleje studenou čistou vodou a uvarí. Po uvarení ju niekoľko minút povaríme a scedíme na sitku.
- Kapustu nakrájame na malé kocky a vložíme do misy. Zalejte ju vriacou vodou a nechajte ju tam asi desať minút. Potom ju tiež scedíme cez sito.
- Cibuľu nakrájame na malé kocky a mrkvu nastrúhame. Na panvici rozohrejeme malé množstvo oleja a cibuľu a mrkvu opečieme do mäkka.
- V miske zmiešame ryžu, mleté mäso, kapustu a orestovanú zeleninu. Ochutíme koreninami a pridáme vajce.
- Všetko spolu premiešajte, aby sa zmes dobre spojila. Ak sa rozpadá, pridajte ďalšie vajce. Mokrými rukami vytvarujte plnenú kapustu, obalte ju v múke a vyprážajte na oleji, kým nezhnedne z oboch strán. Vložte ich do hrnca s hrubým dnom. Zmiešajte paradajkový pretlak s kyslou smotanou a pridajte horúcu vodu, kým omáčka nebude pripomínať tekutý kefír. Ochutíme ju koreninami a nalejeme do plnenej kapusty. Ak ich omáčka nezakryje na 90 %, pridajte viac vody.
- Varte na miernom ohni, kým sa tekutina nevyvarí. Potom prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a varte asi 30 minút.
