Foto: z verejných zdrojov
Nesprávne skladovanie premení aj včerajšiu večeru na potenciálne nebezpečenstvo pre zdravie
Niekedy sa zvyšky jedál môžu pokaziť už po niekoľkých hodinách, najmä vaječné jedlá, varená ryža a majonézové šaláty. Nesprávne skladovanie zmení aj včerajšiu večeru na potenciálne nebezpečenstvo pre zdravie. Uvádza to webová stránka Real Simple.
Uvarená ryža
Varená ryža sa rýchlo kazí kvôli priaznivým podmienkam pre rast baktérií, najmä Bacillus cereus, ktoré môžu prežiť aj po tepelnej úprave.
Pri izbovej teplote sa ryža môže stať nebezpečnou už 2-4 hodiny po uvarení. Na spomalenie kazenia by sa mala ryža čo najskôr schladiť (napr. rozprestrením na široký tanier) a uskladniť v chladničke pri teplote +4 °C maximálne 1 deň.
Ryžu je možné ohrievať, ale nemalo by sa to robiť opakovane. Baktérie môžu produkovať toxíny, ktoré sa ohrievaním nezničia.
Omáčka
Domáca omáčka nesmie chýbať na väčšine sviatočných stolov, ale zároveň je to jeden z pokrmov, ktoré sa najrýchlejšie kazia. Ak ju skladujete dlhšie ako 2 hodiny pri teplote +20, +25 °C, je nebezpečná na konzumáciu.
Vysoký obsah vlhkosti v omáčke je ideálny pre patogénne baktérie a mikróby spôsobujúce kazenie.
Príznakmi kazenia sú tmavšia farba, kyslý alebo nepríjemný zápach a výrazne hustejšia alebo hrudkovitá štruktúra.
Šľahačka
Šľahačka má veľmi krátku trvanlivosť. Má to niekoľko dôvodov:
- vysoký obsah vlhkosti a tuku – ideálne prostredie pre baktérie
- veľká plocha kontaktu so vzduchom po šľahaní – rýchla oxidácia tuku a rozvoj mikroflóry
- nestabilita peny – krém sa usadzuje, uvoľňuje sa srvátka, ničí sa štruktúra
V ideálnom prípade by sa šľahačka mala použiť do 24 hodín od uloženia v chladničke (po otvorení alebo uvarení).
Šaláty na báze majonézy
Majonéza kupovaná v obchode je pasterizovaná a mierne kyslá, aby sa zabránilo rastu baktérií. To znamená, že samotná majonéza je vo všeobecnosti bezpečná na dlhodobé skladovanie.
Keď sa však skombinuje s inými prísadami, ako sú vajcia, zemiaky alebo kuracie mäso, majú tendenciu kaziť sa ako prvé. Preto sa oplatí skonzumovať šaláty vyrobené z majonézy do jedného dňa.
Cestovinové jedlá
Uvarené cestoviny majú krátku trvanlivosť a v chladničke by sa mali uchovávať len tri dni.
Takýto výrobok sa pomerne rýchlo kazí, pretože obsahuje baktériu známu ako Bacillus cereus, ktorá vytvára spóry, ktoré môžu prežiť prvý proces varenia.
Na rozdiel od ryže cestoviny zvyčajne obsahujú menej vlhkosti a kyselín. To v skutočnosti spomaľuje rast baktérií a predlžuje bezpečnú trvanlivosť o niekoľko dní.
Mäkké druhy syra
Zvyšky mäkkých syrov (napr. brie, ricotta alebo tvaroh) by sa mali zlikvidovať 2 dni po otvorení balenia. Ich vysoký obsah vlhkosti v porovnaní s tvrdými syrmi z nich robí vynikajúcu živnú pôdu pre plesne a baktérie.
Rast plesní na povrchu syra a horká alebo kyslá chuť sú znakom toho, že sa syr pokazil.
