Foto: z otvorených zdrojov
Najchutnejšia plnená kapusta je výsledkom správne uvarenej kapusty, šťavnatej plnky a pomalého dusenia v ľahkej a aromatickej omáčke.
Plnená kapusta je jedným z tých jedál, ktoré si vyžadujú správny prístup k vareniu, najmä vo fáze dusenia. Často sa ženy v domácnosti stretávajú s tým, že kapustné listy sa trhajú a plnka sa rozpadá alebo sa ukáže, že je príliš suchá. Profesionálni kuchári sa podelili o svoje kuchárske tajomstvá, ktoré pomôžu získať dokonalú plnenú kapustu, a to tak chuťovo, ako aj vzhľadovo.
Ako dusiť plnenú kapustu, aby bola plnka šťavnatá a kapusta jemná a netrhala sa
- Hlavnou zásadou je pomalé dusenie v správnom náleve. Aby bola plnená kapusta mäkká a mäso zostalo šťavnaté, je dôležité kombinovať nízku teplotu a aromatický záliv. Tým sa zabezpečí, že kapusta bude mäkká a náplň šťavnatá.
- Kapustné listy musia byť správne pripravené. Kapustné listy sa často trhajú, pretože nie sú dostatočne zmäknuté. Čo treba urobiť. Kapustu niekoľko minút povarte alebo uvarte. Zahustenie odrežte nožom bez poškodenia listu. Pred tvarovaním plnenej kapusty nechajte úplne vychladnúť. Takto bude list pružný a nebude pri rolovaní a dusení praskať.
- Plnka by mala byť už na začiatku šťavnatá. Profesionáli pridávajú do plnky trochu studenej vody, vývaru alebo smotany. Pomáha to zachovať šťavu vo vnútri, urobiť mäso jemným a mäkkým a zabrániť jeho vysušeniu počas dusenia. Mrkvu a cibuľu je lepšie do plnky osmažiť, aby vydávali chuť a neabsorbovali tekutinu počas dusenia.
- Odborníci neodporúčajú hustý dresing. Cestoviny alebo hustá omáčka kapustu nenasiaknu a zostane tvrdá. Najlepšou zálievkou je voda, zeleninový alebo mäsový vývar, paradajková šťava alebo ľahká paradajková omáčka, kyslá smotana (pridaná na záver). Optimálna konzistencia je ako tekutá polievka, potom sa plnená kapusta rovnomerne dusí.
- Plnená kapusta by mala byť položená pevne, ale nie na špicu. Medzi závitkami by malo byť trochu miesta, aby tekutina cirkulovala a listy sa od tlaku nepotrhali. Ak je panvica vysoká, môžete robiť vrstvy, ale každú z nich prelejte omáčkou.
- Dusíme na miernom ohni aspoň 1,5-2 hodiny. Rýchle varenie spôsobuje, že kapusta je tvrdá a plnka sa rozštiepi. Ideálnym spôsobom varenia je dusenie na miernom ohni, s úplne zatvorenou pokrievkou. Takto sa zachová štruktúra a šťavnatosť plnenej kapusty.
- Do mletého mäsa pridajte tuk – to je hlavné tajomstvo šťavnatej plnky. Profesionálni kuchári odporúčajú používať nielen hovädzie alebo kuracie mleté mäso. Najlepšie funguje zmes: bravčové a hovädzie mäso alebo mleté mäso s malým množstvom bravčovej masti. Tuk sa počas dusenia roztopí a zvnútra plnku zvlhčí.
- Kyslá smotana sa pridáva na konci varenia. Ak sa kyslá smotana dusí dlho, zrazí sa. Preto sa do omáčky pridáva 10-15 minút pred vypnutím ohňa alebo sa podáva samostatne.
