Neumývajte panvicu hneď po vyprážaní vajec: tip, ktorý zachráni váš riad na dlhé roky

Foto: z verejných zdrojov

Dodržiavanie týchto jednoduchých pravidiel predlžuje životnosť panvice na roky a spríjemňuje proces varenia.

Môže sa to zdať logické: keď uvaríte vajcia, panvicu okamžite umyjete. Ale práve tento zvyk výrazne znižuje životnosť panvice a môže zničiť aj ten najkvalitnejší nepriľnavý povrch.

Horúcu panvicu by ste nemali dávať pod studenú vodu. Je to obzvlášť dôležité v prípade liatinových modelov a povrchov s nepriľnavou vrstvou. Keď studená kvapalina dopadne na rozohriaty kov, materiál utrpí tepelný šok. V dôsledku toho sa objavia mikrotrhliny, ktoré sa časom vyvinú do nápadných triesok a nerovností.

Nepriľnavý povlak tiež trpí: stráca svoju hladkosť a jedlo sa začne pripaľovať aj pri bežnom používaní.

Skúsené gazdinky odporúčajú nechať panvicu pred umývaním 10-15 minút vychladnúť. Až potom by ste mali začať s čistením.

Je tu ešte jedna dôležitá nuansa: na starostlivosť by ste mali zvoliť mäkké špongie a jemné čistiace prostriedky. Abrazívne materiály rýchlo ničia povlak a urýchľujú vznik nových poškodení.

Liatinové panvice si vyžadujú obzvlášť jemné zaobchádzanie: nesmú sa umývať hneď po varení a nesmú sa namáčať ani zalievať studenou vodou.

Po vychladnutí je najlepšie liatinu utrieť soľou alebo papierovou utierkou, aby sa zachovala jej prirodzená ochranná vrstva a udržala sa v najlepšom stave.

Dodržiavanie týchto jednoduchých pravidiel predĺži životnosť vašej panvice o niekoľko rokov a spríjemní proces varenia.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život