Foto: z otvorených zdrojov
Konzervované potraviny sú pohodlné, a ak si ich správne vyberiete, môžu byť aj užitočné.
Konzervované potraviny sú pohodlné, cenovo dostupné a môžu byť rovnako výživné ako čerstvé potraviny, preto sa oplatí urobiť si zásoby. Píše o tom portál Verywellhealth.
Odborník na výživu Jamie Johnson súhlasí s tým, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú konzervované potraviny, môžu celkovo získať viac živín a vytvoriť si zdravšie stravovacie návyky. S ohľadom na to publikácia vymenovala 6 druhov konzervovaných potravín, ktoré sa oplatí mať v špajze.
1. Fazuľa v konzerve
Ak máte po ruke fazuľu v konzerve, môžete túto výživnú potravinu ľahko zaradiť do svojho jedálnička. Môže podporiť zdravie srdca, trávenie a kontrolu hmotnosti. Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva je konzervovaná fazuľa bohatá na bielkoviny, železo, vlákninu, horčík, draslík, zinok a foláty.
Treba však pamätať na to, že môže obsahovať veľa sodíka, preto je dobré pred použitím vypláchnuť tekutinu z konzervy a vypláchnuť jej obsah alebo si vybrať konzervu s nízkym obsahom sodíka.
2. Paradajky v konzerve
Paradajky obsahujú silný antioxidant lykopén. Štúdia publikovaná v roku 2022 MDPI naznačuje, že jeho účinky sa môžu počas procesu konzervovania zvýšiť.
Podľa vedcov lykopén podporuje zdravie srdca, znižuje príznaky zápchy a znižuje riziko cukrovky 2. typu. Okrem toho konzervované paradajky obsahujú ďalšie dôležité živiny: vitamín C, draslík, horčík.
3. Konzervovaná tekvica
Konzervovaná tekvica má nízky obsah kalórií a je bohatá na vitamín A a ďalšie kľúčové živiny. Len jedna šálka konzervovanej tekvice obsahuje 7 gramov (g) vlákniny a viac ako 200 % dennej hodnoty vitamínu A.
Okrem toho má konzervovaná tekvica významné množstvo horčíka, železa, draslíka, vitamínov C a E. Odborníci na výživu odporúčajú vyberať si konzervované druhy bez pridaného cukru alebo sodíka.
4. Konzervovaný tuniak
Konzervovaný tuniak má vysoký obsah chudých bielkovín a omega-3 kyselín, ktoré majú protizápalové vlastnosti, čo je kľúčové pre zdravie srdca. Táto ryba obsahuje aj vápnik, vitamín D, selén a železo.
Pre tých, ktorí dbajú na svoje zdravie, odborníci odporúčajú vyberať si tuniaka konzervovaného bez oleja, aby sa vyhli nadmernému množstvu kalórií a tuku, a zamerať sa na možnosti s nízkym obsahom sodíka alebo „bez pridanej soli“.
Tehotné alebo dojčiace ženy by sa mali pred konzumáciou tuniaka poradiť s lekárom, aby určil, aké množstvo ryby je bezpečné. Tuniak je totiž známy tým, že má vo svojom zložení ortuť.
5. Konzervovaná zelená fazuľka
Táto bežná konzervovaná zelenina má nízky obsah sacharidov a kalórií, ale je bohatá na živiny. Jedna šálka konzervovaného produktu obsahuje takmer 4 g vlákniny a viac ako 2 g bielkovín. Obsahuje aj vitamíny C, B a A. Hoci, ako ukazuje štúdia uverejnená v roku 2024 na stránkach Frontiers Media SA, časť výživovej hodnoty zelenej fazuľky sa počas procesu konzervovania stráca.
6. Konzervovaný ananás
Ak nie je k dispozícii čerstvý ananás, vhodnou alternatívou môže byť ananás v konzerve. Z jednej šálky tohto výrobku získate takmer 20 % dennej dávky vitamínu C, ktorý má pozitívny vplyv na funkciu imunitného systému, vstrebávanie železa, hojenie rán a metabolizmus.
Vyberajte si radšej konzervovaný ananás (a iné ovocie) vo vode alebo vlastnej šťave, než v sirupe s vysokým obsahom pridaného cukru alebo umelých sladidiel. Keďže ananás má vyšší glykemický index (čo znamená, že môže rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi), zvážte jeho kombináciu s potravinami s vysokým obsahom bielkovín: jogurt, mlieko.
