Foto: z otvorených zdrojov
Tvaroh aj jogurt obsahujú približne rovnaké množstvo vápnika, draslíka a vitamínu B12.
Tvaroh aj jogurt sú výživné a zdravé mliečne výrobky, líšia sa však obsahom vápnika a probiotík. Odborníčka na výživu MarthaStewart povedala, ktorý z týchto výrobkov je zdravší a či sa oplatí vyčleniť miesto v chladničke pre oba.
„Čo sa týka bielkovín, tukov a sacharidov, grécky jogurt a tvaroh sú si prakticky rovné,“ hovorí odborníčka na výživu Jamie Mock. Rozdiely sú v obsahu vitamínov, minerálov a probiotík.
Bielkoviny
„Vďaka zložkám, ktoré tvoria prevažne fermentované mliečne výrobky a soľ, je tvaroh vysokokvalitným proteínom, ktorý možno použiť na rýchle a jednoduché jedlá alebo ako užitočný nástroj na dosiahnutie denného príjmu bielkovín,“ hovorí odborníčka na výživu Amy Davisová. V závislosti od značky obsahuje tvaroh približne 12-15 gramov bielkovín na porciu.
Bežný jogurt obsahuje približne 8-12 gramov bielkovín, zatiaľ čo grécky jogurt približne 10-17 gramov. Grécky jogurt je kompletným zdrojom bielkovín, obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.
Vitamíny a minerály
Tvaroh aj jogurt obsahujú približne rovnaké množstvo vápnika, draslíka a vitamínu B12, hoci grécky jogurt je o niečo bohatší.
„Ich rozdiel spočíva v obsahu sodíka a horčíka: tvaroh obsahuje takmer deväťkrát viac sodíka a o polovicu menej horčíka ako grécky jogurt,“ uvádza Mock. Davis dodáva, že jeden pohár gréckeho jogurtu obsahuje približne 75 miligramov sodíka, zatiaľ čo tvaroh má približne 680 miligramov.
Probiotiká
„Jogurt sa vyrába s použitím živých a aktívnych kultúr, ktoré sú prirodzeným zdrojom probiotík podporujúcich zdravie čriev,“ hovorí Mock.
Tvaroh kupovaný v obchode je buď fermentovaný, alebo okyslený. Niektoré značky používajú metódu „priameho stláčania“, pri ktorej sa mlieko okysľuje potravinárskou kyselinou, napríklad octom, zatiaľ čo iné pridávajú bakteriálnu kultúru a vyrábajú probiotický výrobok. „Grécky jogurt so živými aktívnymi kultúrami obsahuje črevne prospešné probiotiká, zatiaľ čo tieto prospešné baktérie obsahujú len niektoré druhy fermentovaného tvarohu,“ hovorí Davies.
Tuky
Tučný tvaroh má zvyčajne krémovú konzistenciu a maslovú chuť, zatiaľ čo výrobky so zníženým obsahom tuku sú suchšie a pikantnejšie. Plnotučný jogurt je tiež hustejší a bohatší, zatiaľ čo jogurt s jedným alebo dvoma percentami tuku môže byť tekutejší, s kyslou chuťou a kriedovým pocitom v ústach kvôli nedostatku tuku.
Najlepšia voľba
Mock tvrdí, že najužitočnejšia voľba závisí od individuálnych potrieb a cieľov.
„Vo všeobecnosti je pre väčšinu ľudí zdravou voľbou obyčajný netučný jogurt alebo tvaroh. Avšak tí, ktorí majú vyššiu potrebu kalórií a tukov, ako aj športovci na vysokej úrovni s veľkým tréningovým objemom, môžu mať prospech z tučných variantov, aby uspokojili svoje energetické potreby,“ hovorí.
Davisová hovorí, že vo vašom jedálničku je miesto pre tvaroh aj jogurt.
„Aj keď tvaroh nie je taký výživný ako grécky jogurt, stále je vhodným a uspokojivým zdrojom bielkovín,“ hovorí.
