Poltava dusené halušky s mäsom: recept na tradičné ukrajinské jedlo

Foto: z otvorených zdrojov

Poltavské dusené halušky s mäsom – to nie je len tradičné jedlo, ale malý rituál útulnosti a tepla vo vašej kuchyni

Poltavské halušky sú skutočnou pýchou ukrajinskej kuchyne a vďaka ich parenej verzii s mäsovou náplňou je jedlo ľahké, jemné a mimoriadne chutné.

Je to ideálne jedlo na rodinný obed alebo večeru, keď chcete spojiť domácu pohodu s klasickými gastronomickými tradíciami. A recept je opísaný na stránke YIZHLO.

Recept

Ingrediencie:

Cesto

  • Múka 350 g múky
  • Kefír 250 g
  • Soľ 1/3 lyžičky
  • Sóda 1 lyžička

Náplň

  • Mleté bravčové mäso 400 g
  • Mrkva 100 g
  • Cibuľa 100 g
  • Paradajkový pretlak 1 PL
  • Voda 30 g
  • Maslo 20-30 g
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Granulovaný cesnak

Špízy

  • Slanina 100 g
  • Cibuľa 100 g
  • Kôpor
  • Kyslá smotana

Príprava

  1. Cesto. Všetky prísady zmiešajte do homogénnej zmesi, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 30 minút odpočívať.
  2. Náplň. Na rozohriatej panvici orestujeme mrkvu a cibuľu do mäkka. Pridáme mleté mäso, rozoberieme ho na malé kúsky a smažíme 5-6 min. Potom pridáme paradajkový pretlak, vodu a korenie, zohrievame 3-4 min. kým sa tekutina neodparí. Vypnite oheň a pridajte kúsok masla.
  3. Masť. Na strednom ohni opečte masť do zlatista. Cibuľu skaramelizujte na miernom ohni do sýtohnedej farby. Zmiešajte cibuľu, bravčovú masť a šalotku.
  4. Formovanie halušiek. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 4-5 mm a vykrajujte kolieska s priemerom 8 cm. Natrite náplň, asi 1 PL, a vytvarujte knedle.
  5. Varenie v pare. Varte 7 min. Halušky potrite cibuľovou vňaťou, posypte kôprom a podávajte s kyslou smotanou.

Tipy

  • Ak chcete jemnejšie cesto, použite kefír izbovej teploty.
  • Plnku môžete kombinovať, napr. bravčovú a hovädziu alebo kuraciu, ak chcete ľahšiu verziu.
  • Knedle sa môžu podávať nielen s kyslou smotanou, ale aj s pečenou paradajkovou alebo hubovou omáčkou pre rafinovanejšiu chuť.

Poltavské halušky na pare s mäsom nie sú len tradičným jedlom, ale aj malým rituálom útulnosti a tepla vo vašej kuchyni. Ľahko sa v nich spája história ukrajinskej kuchyne a moderný prístup k vareniu.

Vyskúšajte varenie a vaši blízki ocenia túto ukrajinskú dobrotu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život