Foto: z otvorených zdrojov
Poltavské dusené halušky s mäsom – to nie je len tradičné jedlo, ale malý rituál útulnosti a tepla vo vašej kuchyni
Poltavské halušky sú skutočnou pýchou ukrajinskej kuchyne a vďaka ich parenej verzii s mäsovou náplňou je jedlo ľahké, jemné a mimoriadne chutné.
Je to ideálne jedlo na rodinný obed alebo večeru, keď chcete spojiť domácu pohodu s klasickými gastronomickými tradíciami. A recept je opísaný na stránke YIZHLO.
Recept
Ingrediencie:
Cesto
- Múka 350 g múky
- Kefír 250 g
- Soľ 1/3 lyžičky
- Sóda 1 lyžička
Náplň
- Mleté bravčové mäso 400 g
- Mrkva 100 g
- Cibuľa 100 g
- Paradajkový pretlak 1 PL
- Voda 30 g
- Maslo 20-30 g
- Soľ
- Čierne korenie
- Granulovaný cesnak
Špízy
- Slanina 100 g
- Cibuľa 100 g
- Kôpor
- Kyslá smotana
Príprava
- Cesto. Všetky prísady zmiešajte do homogénnej zmesi, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 30 minút odpočívať.
- Náplň. Na rozohriatej panvici orestujeme mrkvu a cibuľu do mäkka. Pridáme mleté mäso, rozoberieme ho na malé kúsky a smažíme 5-6 min. Potom pridáme paradajkový pretlak, vodu a korenie, zohrievame 3-4 min. kým sa tekutina neodparí. Vypnite oheň a pridajte kúsok masla.
- Masť. Na strednom ohni opečte masť do zlatista. Cibuľu skaramelizujte na miernom ohni do sýtohnedej farby. Zmiešajte cibuľu, bravčovú masť a šalotku.
- Formovanie halušiek. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 4-5 mm a vykrajujte kolieska s priemerom 8 cm. Natrite náplň, asi 1 PL, a vytvarujte knedle.
- Varenie v pare. Varte 7 min. Halušky potrite cibuľovou vňaťou, posypte kôprom a podávajte s kyslou smotanou.
Tipy
- Ak chcete jemnejšie cesto, použite kefír izbovej teploty.
- Plnku môžete kombinovať, napr. bravčovú a hovädziu alebo kuraciu, ak chcete ľahšiu verziu.
- Knedle sa môžu podávať nielen s kyslou smotanou, ale aj s pečenou paradajkovou alebo hubovou omáčkou pre rafinovanejšiu chuť.
Poltavské halušky na pare s mäsom nie sú len tradičným jedlom, ale aj malým rituálom útulnosti a tepla vo vašej kuchyni. Ľahko sa v nich spája história ukrajinskej kuchyne a moderný prístup k vareniu.
Vyskúšajte varenie a vaši blízki ocenia túto ukrajinskú dobrotu.
