Foto: z verejných zdrojov
Je sezóna tekvíc, a to znamená, že tekvicové jedlá obohatia vaše telo o prospešné látky.
Recept na slané a sladké tekvicové palacinky, ktoré si môžete rýchlo pripraviť na raňajky. Je sezóna tekvíc, a to znamená jedlá z tekvice, ktoré obohatia váš organizmus o zdravé látky.
Ponúkame vám na prípravu celú horu pomarančových placiek, ktoré si priam pýtajú sústo. Budete potrebovať minimum produktov a minimum času.
Recept na slané tekvicové placky
Ingrediencie:
- 0,5 kg tekvice,
- 30 g múky,
- 1 vajce,
- 1 PL masla,
- soľ podľa chuti.
Príprava:
- Umytú tekvicu zbavte šupky a semien. Nastrúhajte ju na strúhadle, najlepšie na strane so stredne veľkými otvormi, aby sa lítka vyprážali oveľa rýchlejšie.
- Do tekvicovej hmoty pridáme vajce, soľ. Preosiatu múku zmiešame s tekvicovou zmesou. Samotný proces preosievania múky dodá našim lívancom sviežosť. Cesto by malo byť homogénne, ako kyslá smotana. Ak je tekvica príliš šťavnatá a cesto je riedke, pridajte viac múky.
- Do panvice nalejte olej a dajte ju na stredný oheň, aby sa zohriala.
- Keď sú spodné časti lievancov zlatisté, otočte ich na druhú stranu a opečte ich tiež. Každá strana by mala trvať približne 3 – 5 minút. Ak tekvicu strúhate na strúhadle s veľkými otvormi, bude to trvať dlhšie.
- Hotové lievance podávajte horúce s kyslou smotanou.
Sladké tekvicové lievance na kefíre
Ingrediencie:
- 400-500 g tekvice,
- 2 vajcia,
- 4 lyžičky cukru,
- 500 ml kefíru,
- jedlá sóda – 1 lyžička,
- 300 g múky,
- 3 PL masla,
- štipka soli.
Príprava:
- Očistite tekvicu od šupky, jadra a semien. Nastrúhajte ju na jemnom strúhadle.
- Pridáme vajce, soľ, cukor, pridáme kefír a sódu bikarbónu. Všetko premiešajte.
- Múku niekoľkokrát preosejte. Postupne múku zapracujte do cesta.
- Na panvici rozohrejeme rastlinný olej a lyžicou z neho vyklopíme lievance. Smažte 3 až 5 minút z každej strany.
