Foto: z otvorených zdrojov
Táto domáca verzia sa ukázala nielen chutná, ale aj ekonomická a bez konzervačných látok a nepochopiteľných prísad.
Kondenzované mlieko si môžete uvariť doma už za 15 minút a nevyžaduje si to žiadne špeciálne vybavenie ani kulinárske skúsenosti. Výsledok predčí verziu z obchodu. Recept zdieľa RBC-Ukrajina s odkazom na príspevok v rubrike Konzervovanie a varenie.
Recept
Ingrediencie:
- 200 g mlieka
- 200 g cukru (alebo práškového cukru)
- 20 g masla
Príprava
- Vezmite si malý hrniec s vysokými stenami. Je to dôležité, pretože hmota v procese varenia bude aktívne peniť. Zmiešajte všetky ingrediencie, dajte na slabý oheň a počkajte, kým sirup nezačne vrieť.
- Hneď ako hmota zovrie, oheň môžete zvýšiť. V tejto fáze dochádza k intenzívnemu odparovaniu vlhkosti, vďaka čomu budúce kondenzované mlieko získa požadovanú konzistenciu. Varte presne 10 minút, to stačí na to, aby zmes zhustla, ale neprihorela. Pena, ktorá počas varenia aktívne stúpa, je normálna.
- Po vypnutí ohňa bude hmota tekutá, nemajte obavy. Po vychladnutí postupne zhustne a po niekoľkých hodinách v chladničke sa stane ešte hustejšou a získa známu chuť a štruktúru. Hotové kondenzované mlieko môžete okamžite použiť pri pečení alebo pridať do kávy.
Táto domáca verzia sa ukáže nielen ako chutná, ale aj ekonomická a bez konzervačných látok a nepochopiteľných prísad.
