Foto: z otvorených zdrojov
Dusená kapusta je chuť z detstva, ktorá vždy vyvoláva hrejivé spomienky
Ľahký, aromatický, výdatný a neuveriteľne domáci – tento pokrm si zaslúži miesto na vašom stole, najmä v chladných večeroch, keď máte chuť na niečo chutné a upokojujúce, a recept na jeho prípravu sme si povedali na stránke foodblog_kristi.
Recept
Ingrediencie:
- Kapusta 800 g
- Údené klobásy 300 g
- Cibuľa 1 ks.
- Mrkva 1 ks.
- Paradajková omáčka 2 PL.
- Kôpor
- Petržlenová vňať
- Soľ
- Korenie
- Paprika
- Sušený cesnak
- Rastlinný olej 2 PL.
Príprava
- Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju niekoľko minút, kým nebude priehľadná.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu a za stáleho miešania smažte 2-3 minúty.
- Údené klobásy nakrájajte na kolieska alebo plátky a pridajte k zelenine.
- Kapustu nakrájajte, posypte soľou a premiešajte, aby pustila šťavu.
- Kapustu vložíme do hrnca, prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 15 minút.
- Pridajte omáčku a korenie, odstráňte pokrievku a varte ďalších 5-7 minút, kým kapusta nie je mäkká, ale nie kašovitá.
- Pred podávaním posypte bylinkami.
Dusená kapusta s klobásami nie je len večera. Je to komfortné jedlo, ktoré vás zahreje a naplní vašu kuchyňu chuťou. Ľahko sa v ňom kombinuje jednoduchá zelenina so šťavnatými klobásami a trochou omáčky a bylinky mu dodávajú sviežosť a ľahkosť.
Tipy
- Ak chcete, aby bol pokrm výdatnejší, môžete pridať zemiaky alebo mrkvu.
- Použite údené klobásy, dodajú viac chuti, ale neprekrývajú chuť kapusty.
- Môžete ju podávať ako samostatné jedlo alebo s prílohou z varenej ryže alebo zemiakovej kaše.
Nech vám toto ukrajinské jedlo pripomenie domácu pohodu a stane sa skutočnou kulinárskou lahôdkou.
