Foto: z otvorených zdrojov
Ak chcete naplno zvýrazniť chuť boršču, skúste pridať niekoľko ingrediencií
Mnohí kuchári si všimli, že aj boršč pripravený podľa rovnakého receptu sa vždy líši. Množstvo korenia, základ vývaru a dokonca aj poradie, v akom sa ingrediencie pridávajú, majú veľký vplyv na chuť.
Môžete stáť pri sporáku celé hodiny a z výsledku budete sklamaní. Ak však viete, čo do boršču pridať na dochutenie, pokrm sa stane skutočným majstrovským dielom. Vymenovali sme klasické aj neštandardné spôsoby, ako vylepšiť váš obľúbený recept.
Čo pridať do boršču, aby bol chutnejší
Aby bola polievka sýta a aromatická, môžete do vývaru pridať nasledujúce prísady.
- Údené mäso urobí jedlo takým chutným, že si celá rodina bude pýtať ďalšie.
- Strúhaný špek s cesnakom – ukrajinská klasika pre tých, ktorí majú radi výdatné jedlo.
- Pečená červená repa. Snažte sa zeleninu nesmažiť, ale upiecť v rúre alebo na grile. Chuť pokrmu bude oveľa bohatšia.
- Sušené huby sú vhodné do chudého boršču, aby voňal ako les.
- Sušené slivky sú netradičným, ale veľmi chutným doplnkom pre príjemnú údenú chuť.
- Maslo robí vývar jemnejším a hustejším.
Keď budete vedieť, ako zlepšiť chuť boršču, bez týchto trikov sa už nezaobídete.
Prečo sa do boršču pridáva cukor
Takýto prídavok zvýrazňuje chuť pokrmu a pomáha „spriateliť“ všetky ingrediencie. Cukor zjemňuje kyslosť paradajok, zdôrazňuje sladkosť červenej repy a zlepšuje celkovú chuť. Toto je najjednoduchší spôsob, ako urobiť boršč chutnejším. Okrem toho tento výrobok ovplyvňuje atraktívny vzhľad pokrmu, pretože ho robí červenším.
Existujú dva momenty, keď sa do boršču pridáva cukor. Prvá štipka by sa mala nasypať počas procesu dusenia zeleniny a druhá – priamo do hrnca niekoľko minút pred pripravenosťou.
Čo pridať do boršču na začervenanie
Farba vývaru závisí predovšetkým od červenej repy. Aby sa zafarbila do chutného odtieňa, pridajte pri pečení lyžičku octu (lepší je jablkový) alebo citrónovej šťavy. Pôsobením kyseliny sa zelenina rozjasní. Druhý spôsob, ako urobiť boršč červeným, je nasypať cukor. Ten sa do panvice vkladá pri zapekaní červenej repy 2-3 minúty pred vypnutím.
Ak by nič nepomohlo, skúste do boršču zasiahnuť lyžicu paradajkového pretlaku a nechajte pod pokrievkou vylúhovať. Časom sa vývar stane sýtejším.
Aké korenie pridať do boršču
Za klasické korenie sa považuje bobkový list, čierne korenie a soľ. Mnohí kuchári sa domnievajú, že to stačí. Ak však chcete dosiahnuť intenzívnejšiu chuť, pridajte do pečienky štipku ziry alebo údenej papriky. A mleté chilli dodá pikantnosť. Samozrejme, takéto korenie na ukrajinský boršč nezodpovedá tradíciám, ale nikto nezakazuje experimentovať.
