Foto: z otvorených zdrojov
Sladký komfort, pikantné korenie a jemná krémová poleva – tento dezert dokáže premeniť každý deň na sviatok chutí.
Jeseň je čas, keď sa tekvica stáva hlavným hrdinom nielen v kuchyni, ale aj v našich srdciach. A ak ste si stále mysleli, že tekvica je len do krémových polievok alebo nákypov, vyskúšajte ju v kávovom koláči. Na stránke sapor sme vám povedali o dezerte, v ktorom sa spája jemnosť tekvice, korenie škorice a ľahká kyslosť maslového krému. Ideálny doplnok k latte a dlhým večerom s knihou.
Recept
Ingrediencie:
Škoricová náplň
- Cukor 68 g
 - Kukuričný škrob 15 g
 - Škorica 2 lyžičky
 
Drvina (posýpka)
- Múka 115 g
 - Cukor 55 g
 - Hnedý cukor 40 g
 - Maslo 58 g
 - Škorica 1 lyžička
 
Cesto
- Múka 220 g
 - Cukor 200 g
 - Hnedý cukor 60 g
 - Tekvicové pyré 300 g
 - Maslo 113 g
 - Vajcia 2 ks
 - Cmar 65 ml
 - Kyslá smotana 60 g
 - Kvások 8 g
 - Sóda 2 g
 - Škorica 2 lyžičky
 - Korenie na tekvicový koláč 2 lyžičky.
 - Muškátový oriešok ¼ lyžičky.
 - Korenie
 - Soľ
 - Vanilkový extrakt 1 lyžička
 
Glazúra
- Smotanový syr 56 g
 - Maslo 14 g
 - Múčkový cukor 100 g
 - Mlieko 16 g
 - Vanilka ½ lyžičky
 
Príprava
- Predhrejte rúru na 180 °C. Tortovú formu vyložte pergamenom na pečenie a vymažte maslom.
 - Pripravte si drobenku: zmiešajte múku, cukor, hnedý cukor a škoricu. Prilejeme rozpustené maslo a miešame, kým sa nevytvoria omrvinky. Uložíme do chladničky.
 - Zmiešajte suché prísady: múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
 - Vo veľkej mise vyšľahajte maslo s oboma cukrami do nadýchanej peny.
 - Pridajte vajcia, potom tekvicové pyré a vanilku.
 - Vmiešame cmar, kyslú smotanu, korenie a opatrne pridáme suchú zmes. Nešľahajte príliš, pretože cesto by malo zostať jemné.
 - Polovicu cesta vložíme do formy, vrch posypeme škoricovou náplňou a potom pridáme zvyšok cesta.
 - Nakoniec posypeme drobenkou a rovnomerne rozotrieme po povrchu.
 - Pečieme 55-60 minút, kým špajla nevyberie niekoľko vlhkých omrviniek.
 - Nechaj vychladnúť 30-45 min a prelej tvarohovou polevou.
 
Tipy
- Použite domáce tekvicové pyré, má bohatšiu chuť.
 - Pre krémovú polevu je dôležité, aby mal tvaroh a maslo izbovú teplotu.
 - Koláč vydrží v chladničke až 4 dni a na druhý deň je ešte chutnejší.
 
Tekvicovo-kávový koláč nie je len dezert, ale stelesnenie jesene, korenistý, jemný, s ľahkým karamelovým nádychom a škoricovou vôňou, ktorá naplní dom teplom. Podávajte ho s kávou alebo kapučínom a nechajte túto chuť, aby s vami zostala aj po opadnutí posledného žltého lístka.
