Tekvicovo-kávový koláč: recept na aromatický jesenný dezert

Foto: z otvorených zdrojov

Sladký komfort, pikantné korenie a jemná krémová poleva – tento dezert dokáže premeniť každý deň na sviatok chutí.

Jeseň je čas, keď sa tekvica stáva hlavným hrdinom nielen v kuchyni, ale aj v našich srdciach. A ak ste si stále mysleli, že tekvica je len do krémových polievok alebo nákypov, vyskúšajte ju v kávovom koláči. Na stránke sapor sme vám povedali o dezerte, v ktorom sa spája jemnosť tekvice, korenie škorice a ľahká kyslosť maslového krému. Ideálny doplnok k latte a dlhým večerom s knihou.

Recept

Ingrediencie:

Škoricová náplň

  • Cukor 68 g
  • Kukuričný škrob 15 g
  • Škorica 2 lyžičky

Drvina (posýpka)

  • Múka 115 g
  • Cukor 55 g
  • Hnedý cukor 40 g
  • Maslo 58 g
  • Škorica 1 lyžička

Cesto

  • Múka 220 g
  • Cukor 200 g
  • Hnedý cukor 60 g
  • Tekvicové pyré 300 g
  • Maslo 113 g
  • Vajcia 2 ks
  • Cmar 65 ml
  • Kyslá smotana 60 g
  • Kvások 8 g
  • Sóda 2 g
  • Škorica 2 lyžičky
  • Korenie na tekvicový koláč 2 lyžičky.
  • Muškátový oriešok ¼ lyžičky.
  • Korenie
  • Soľ
  • Vanilkový extrakt 1 lyžička

Glazúra

  • Smotanový syr 56 g
  • Maslo 14 g
  • Múčkový cukor 100 g
  • Mlieko 16 g
  • Vanilka ½ lyžičky

Príprava

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Tortovú formu vyložte pergamenom na pečenie a vymažte maslom.
  2. Pripravte si drobenku: zmiešajte múku, cukor, hnedý cukor a škoricu. Prilejeme rozpustené maslo a miešame, kým sa nevytvoria omrvinky. Uložíme do chladničky.
  3. Zmiešajte suché prísady: múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  4. Vo veľkej mise vyšľahajte maslo s oboma cukrami do nadýchanej peny.
  5. Pridajte vajcia, potom tekvicové pyré a vanilku.
  6. Vmiešame cmar, kyslú smotanu, korenie a opatrne pridáme suchú zmes. Nešľahajte príliš, pretože cesto by malo zostať jemné.
  7. Polovicu cesta vložíme do formy, vrch posypeme škoricovou náplňou a potom pridáme zvyšok cesta.
  8. Nakoniec posypeme drobenkou a rovnomerne rozotrieme po povrchu.
  9. Pečieme 55-60 minút, kým špajla nevyberie niekoľko vlhkých omrviniek.
  10. Nechaj vychladnúť 30-45 min a prelej tvarohovou polevou.

Tipy

  • Použite domáce tekvicové pyré, má bohatšiu chuť.
  • Pre krémovú polevu je dôležité, aby mal tvaroh a maslo izbovú teplotu.
  • Koláč vydrží v chladničke až 4 dni a na druhý deň je ešte chutnejší.

Tekvicovo-kávový koláč nie je len dezert, ale stelesnenie jesene, korenistý, jemný, s ľahkým karamelovým nádychom a škoricovou vôňou, ktorá naplní dom teplom. Podávajte ho s kávou alebo kapučínom a nechajte túto chuť, aby s vami zostala aj po opadnutí posledného žltého lístka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život