Foto: z otvorených zdrojov
Niektoré dezerty sa zdajú byť náročné na prípravu, ale v skutočnosti sa pripravujú s rovnakou ľahkosťou, s akou padá jesenné lístie.
Jedným z nich je jablkový koláč v troch pohároch, ktorý si získal TikTok a kuchárske blogy pre svoju jednoduchosť a čarovnú chuť a ktorý bol zdieľaný na stránke Ask Edith. Nemusíte ho miesiť, nemusíte pripravovať cesto, len ho vylejete, striedate vrstvy a potom si vychutnávate karamelovú kôrku a šťavnatý jablkový stred.
Tento koláč je skutočnou lahôdkou pre tých, ktorí majú radi domáce pečenie bez zbytočného zhonu. Má len tri hlavné suché prísady, jednu formu a minimum námahy. Výsledkom je však jemná, aromatická štruktúra s ľahkou chrumkavou kôrkou.
Recept
Ingrediencie:
- cukor 1 šálka
- múka 1 šálka
- krupica 1 šálka
- kvások 2 lyžičky
- Šťavnaté jablká 5 ks
- maslo 50 g
Príprava
- V miske zmiešajte cukor, múku, krupicu a prášok do pečiva.
- Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame.
- Formu na pečenie vymastíme maslom a vyložíme pergamenom na pečenie.
- Rozložte ¼ suchej zmesi, zarovnajte a potom vrstvu nastrúhaných jabĺk.
- Opakujte vrstvy: suchá zmes – jablká – suchá zmes – jablká.
- Na záver nanesieme vrstvu suchej zmesi, na vrch natrieme mrazené maslo.
- Pečieme pri 180 °C asi 50 minút, kým povrch nie je zlatistý.
- Po upečení nechajte koláč mierne vychladnúť, aby sa dal ľahšie krájať na úhľadné plátky.
Koláč sa výborne hodí k horúcemu čaju, ochutenej káve alebo korenenému latte. Ak chcete docieliť slávnostný nádych, pridajte do jabĺk štipku škorice, muškátového orieška alebo kardamónu.
Ak hľadáte dezert, ktorý vytvorí domácu atmosféru bez všetkej námahy, tento koláč bude vaším jesenným favoritom. Urobte ho raz a rovnako ako vôňa škorice s vami zostane navždy.
