Čo je zdravšie – ovocie alebo sušené ovocie: odborníci dali jasnú odpoveď

Foto: z otvorených zdrojov

Čerstvé aj sušené ovocie môže byť súčasťou zdravej stravy, ale je potrebné zvážiť dôležité nuansy.

Čerstvé aj sušené ovocie môže byť súčasťou zdravej stravy. Portál Verywellhealth.com vysvetľuje, na aké dôležité nuansy sa zamerať pri výbere medzi ovocím a sušeným ovocím a aké sú ich prínosy pre organizmus.

Čerstvé ovocie je najzdravšia voľba

  • Bohatstvo živín. Keďže čerstvé ovocie nie je spracované, zachováva si pôvodné živiny a enzýmy.
  • Viac hydratuje. Čerstvé ovocie obsahuje 80-90 % vody.
  • Menej kalórií a menej cukru. Priemerný obsah kalórií v sušenom ovocí je 250-300 kcal, zatiaľ čo v čerstvom ovocí je to 30-90 kcal. Takisto napríklad 100 gramov čerstvých jabĺk obsahuje 10 gramov cukru, zatiaľ čo rovnaké množstvo sušených jabĺk obsahuje 57 gramov.
  • Žiadne prídavné látky. Čerstvé ovocie neobsahuje pridaný cukor ani konzervačné látky, na rozdiel od niektorých druhov sušeného ovocia.
  • Nutričná integrita. Proces dehydratácie sušeného ovocia môže zároveň zničiť živiny, ako je napríklad vitamín C.
  • Vyšší pocit sýtosti, ktorý môže následne znížiť príjem kalórií a riziko obezity a cukrovky.
  • Pomalšie trávenie: vysoký obsah vody v čerstvom ovocí spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čo podporuje lepšie vstrebávanie živín.

Aj sušené ovocie je zdravé

  1. Vysoký obsah antioxidantov. Na 30 g porcie obsahujú viac vlákniny a antioxidantov ako čerstvé ovocie vďaka vyššiemu obsahu polyfenolov (fenoly, flavonoidy, karotenoidy, fytoestrogény).
  2. Vyššia nutričná kvalita. Pravidelní konzumenti sušeného ovocia majú tendenciu konzumovať kvalitnejšiu stravu (konzumujú viac ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, morských plodov a iných rastlinných zdrojov, ako je priemer) a získavajú viac vlákniny a draslíka, tvrdí výskum.
  3. Menej zdravotných rizík. Vedci tvrdia, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú sušené ovocie, majú nižší index telesnej hmotnosti, obvod pása a systolický krvný tlak.
  4. Prevencia cukrovky. Podľa niektorých štúdií môžu živiny ako horčík, draslík a vápnik, ktoré sa nachádzajú v sušenom ovocí, znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu a pomáhať regulovať hladinu cukru v krvi.
  5. Kontrola hladiny cukru v krvi. Štúdie ukazujú, že rozpustná vláknina v sušenom ovocí spomaľuje vstrebávanie cukru, čím zabraňuje prudkému zvýšeniu hladiny glukózy v krvi.
  6. Pohodlie a dlhá trvanlivosť, vďaka čomu sú jednoduchým a pohodlným občerstvením.

Kto by sa mal vyhýbať sušenému ovociu?

Väčšina ľudí môže konzumovať sušené ovocie s mierou, ale niektorí ľudia by mali byť opatrní alebo sa mu úplne vyhýbať.

Patria sem ľudia s problémami s cukrovkou (keďže sušené ovocie obsahuje koncentrované cukry, ktoré môžu spôsobiť zvýšenie hladiny cukru v krvi), ľudia kontrolujúci svoju hmotnosť a ľudia citliví na siričitany (niektoré sušené ovocie obsahuje siričitany na zachovanie farby a chuti).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život